Kultura

Preminuo Drago Malović, legenda crnogorskog glumišta

1205dragomalovic
I
staknuti crnogorski glumac, doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, član Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini života, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Preminuo Drago Malović, legenda crnogorskog glumišta
Portal AnalitikaIzvor

Iz CNP-a ističu da je Drago Malović jedan od rijetkih bardova crnogorskog pozorišta koji je doživio duboku starost. Počeo je kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno- umjetničkom društvu „Zahumlje“, da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac. Iz tog nikšićkog perioda gdje je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom. U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O'Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.

1205dragomalovic1- Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta biva angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u „Gorskom vijencu“ i „Lažnom caru Šćepanu Malom“ Petra II Petrovića Njegoša. Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami „Ognjište“ Žarka Komanine kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost, tako da je proslavljeni pozorišni kritičar javno postavio pitanje - kako da jedan tako briljantan glumac ne dobije Sterijinu nagradu, suprotstavljajući ga jednom od tada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je dobio Sterijinu nagradu – dodaje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Za svoga pozorišnog aktivnog djelovanja, punih 40 godina koliko je trajao na sceni - što u nikšićkom, što u drugim pozorištima - odigrao je više od 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj „Đekni“ velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića. Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Komemoracija će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu od 10 sati.

Foto: klix.ba, mojtv.hr

Portal Analitika