Društvo

Policija traga za dvojicom huligana koji su bacilli suzavac u LGBT centar

1105policijaaa
P
olicija još nije identifikovala dvojicu huligana koji su u noći između petka i subote u prostorije LGBTIQ socijalnog centra u Podgorici ubacili suzavac. Kako je Portalu Analitika potvrđeno iz Centra, u incidentu je jedna osoba lakše povrijeđena, a desetine su imale problema sa disajnim putevima i iritacijom kože i očiju.

Policija traga za dvojicom huligana koji su bacilli suzavac u LGBT centar
Portal AnalitikaIzvor

U LGBT centru bila je organizovana žurka povodom Dana Evrope, a dvojica nemaskiranih huligana su razbili staklo i ubacili dimnu bombu. Policija koja je obezbjeđivala skup, kako su kazali iz Centra, nije reagovala adekvatno. Zbog toga su u subotu direktoru Uprave policije Slavku Stojanoviću podnijeli pritužbu u kojoj je, pored ostalog, navedeno da policajci nijesu adekvatno primijenili policijska ovlašćenja.

Juče je zbog toga organizovan sastanak rukovodstava nevladinih organizacija “LGBTIQ Socijalni Centar” i “LGBT Forum Progres” sa zamjenikom načelnika Centra bezbjednosti Podgorica.

- Na sastanku su dogovorene konkretne mjere za unaprjeđenje bezbjednosti. Nijesmo zadovoljni odnosom policije i žao nam je što kontinuirano moramo sprovoditi naše paralelne istrage – kazao je za Portal Analitika predsjednik Centra Elmir Đoković.

Oni su upozorili da je ovaj incident jedan od najozbiljnih kojim je ugrožena LGBT zajednica u Crnoj Gori.

- Imamo saznanja i ako policija ima bar minimalne kapacitete i malo volje ovaj slučaj će biti ubrzo rasvijetljen i uz prijedlog strožih sankcija dalje procesuiran - kazao je on.

Odmah nakon incidenta juče ujutro LGBT centar je posjetio ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović.

Ovo ministartsvo juče je oštro osudilo napad na prostorije LGBT zajednice i apelovalo na nadležne da ovakvim napadima stanu na put, da se počinioci ovakvih djela identifikuju, procesuiraju i da im se izrekne odgovarajuća sankcija.

- U vremenu u kojem živimo jednostavno je nezamislivo da se na prostoru naše države ovako nešto ne samo događa već ponavlja i eskalira. Smatramo da je naša društvena svijest napredna u smislu poštovanja različitosti, međutim ovakvi primjeri nasilja i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu - poručili su iz Ministarstva za ljudska prava.

Oni su naglasili da u Crnoj Gori niko ne treba da se osjeća ugroženo niti da strahuje za svoju bezbjednost, jer je drugačiji po pitanju svog rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

Portal Analitika