Turizam

Financial Times: 2,5 milijarde eura investicija u Boku Kotorsku

1105bokakotorskaok
C
rna Gora, iako nema veliku obalu, oživljava pomorstvo na način da razvojem marina nastoji da privuče strane investitore i bogate jahte, piše londonski “Financial Times”. Procjenjuje se da će strana ulaganja u Boku Kotorsku u narednih pet godina iznositi čak 2,5 milijarde eura. Crnogorska vlada je, u cilju privlačenja svjetske jahtačke elite i stranih ulagača, smanjila porez na dodatu vrijednost (PDV) na pomorske uluge sa 19 na sedam odsto.

Financial Times: 2,5 milijarde eura investicija u Boku Kotorsku
Portal AnalitikaIzvor

"Investitorima se nudi sve što se može", navodi Financial Times.

Kako se podsjeća, u toku je tender za uređnje starog brodogradilišta u Bijeloj, a italijanski i holandski investitori najavljuju ulaganje od minimum 15 miliona eura. Brodogradilište će pružati usluge popravki jahti i opremanja.

Sa strategijom privlačenja bogatih posjetilaca i ulagača Crna Gora je počela odmah nakon proglašenja nezavisnosti, 2006. godine, kada je bivša pomorska baza u Tivtu prodata kanadskom milijarderu Piteru Manku. On je tamo izgradio marinu Porto Montenegro, sa stanovima i prostorima za najam i slobodno vrijeme. Otvorena je 2009. godine. Ove godine biće otvoren i “Regent” hotel, što ĉe biti prvi internacionalni hotelski brend u zalivu.

"Do danas je Mankov konzorcijum prodao 130 apartmana u venecijanskom stilu, a investitorima se rizik isplatio jer je u četiri godine vrijednost njihove imovine porasla za 60 do 70 odsto. Na primjer, 48 apartmana u novom objektu Ksenija, koji će biti u potpunosti završen idućeg ljeta, prodaju se dobro iako nijesu nimalo jeftini", navodi se u tekstu.

Cijena jednosobnog stana od 77 kvadratnih metara je 368 hiljada eura. Rusi čine 40 odsto kupaca. Porto Montenegro pozicionirao se kao jedna od najvećih marina u Evropi.

"Možemo prihvatiti i najveću mega-jahtu", kaže direktor marine Toni Braun koji je nedavno sklopio ugovor sa kraljevskom porodicom iz Saudijske Arabije za tri jahte od 125 metara iz njihove Zlatne flote.

Usluge koje marina pruža su od uobičajenih, poput čišćenja i prodavanja vinjeta, do dostave pice na brod. Cijene su, međutim, iste kao u sjevernom Jadranu i još niže od onih na Mediteranu.

Braun tvrdi da bi sidrenje jahte od 25 metara u Porto Cervu u Sardiniji koštalo 245 odsto više nego u Porto Montenegru.

Ljubitelji jahti u Crnoj Gori mogu kupiti gorivo bez carine, što predstavlja uštedu od oko 40 odsto, ali pod uslovom da je jahta koja je pod stranom zastavom privremeno napusti crnogorske vode u roku od 24 sata od točenja goriva.

-Na tragu uspjeha marine Porto Montenegro, u pripremi je još jedan veliki projekt koji finansira Azmont Investments. Smješten je na drugoj strani Bokokotorskog zaliva, u blizini Herceg Novog. Na površini od 25 hektara biće smještena marina koja će moći prihvatiti jahte duge do 250 metara, a gradiće se i 100 apartmana i 40 vila. Projekat bi trebalo da bude završen do 2016. godine- zaključuje se u članku koji je objavio FT.

Portal Analitika