Društvo

MLJMP: Dužnost je i obaveza da se svi građani osjećaju sigurnim

1005numanovic
M
inistarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo napad na prostorije LGBTIQ - Socijalnog Centra SOGI. Ministarstvo apeluje na nadležne organe da, kako navode, ovakvim napadima stanu na put, te da se počinioci ovakvih djela identifikuju, procesuiraju i da im se izrekne odgovarajuća sankcija.

MLJMP: Dužnost je i obaveza da se svi građani osjećaju sigurnim
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Suad Numanović apeluje na nadležne institucije da preduzmu sve aktivnosti usmjerene na prevenciju ovakvih slučajeva, dok će, kako navode, Ministarstvo pojačati aktivnosti na edukaciji i podizanju nivoa svijesti svim društenih struktura i građana, kako bi se procenat nasilja značajno smanjio.

„U vremenu u kojem živimo jednostavno je nezamislivo da se na prostoru naše države ovako nešto  ne samo događa već ponavlja i eskalira. Smatramo da je naša društvena svijest napredna u smislu poštovanja različitosti, međutim ovakvi primjeri nasilja i nepoštovanja osnovnih ljudskih prava ozbiljno ugrožavaju sliku o našem društvu“, poručuju iz Ministarstva za ljudska prava.

Navode da niko ne treba  da se osjeća ugroženo niti da strahuje za svoju bezbjednost, jer je drugačiji po pitanju svog rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

„Naša je dužnost i obaveza da se svi naši građani osjećaju jednako sigurnim u svojoj državi i shodno tome uživaju svoja prava i slobode“, zaključuje se u saopštenju.

Ministar je jutros sa saradnicima obišao prostorije Centra i bliže se upoznao sa detaljima sinoćnjeg napada.

Foto: mrs.gov.me

Portal Analitika