Društvo

Tim Ministarstva odbrane kontrolisao kasarnu u Srbiji

0805vojska
I
nspekcijski tim Crne Gore je izvršio je juče redovnu inspekciju kasarne „Rifat Burdžević-Tršo“ u Novom Pazaru, u Srbiji, kontrolišući brojno stanje prijavljenog naoružanja, koje je ograničeno Sporazumom o podregionalnoj kontroli naoružanja (SPKN), saopšteno je iz PR službe Ministarstva odbrane.

Tim Ministarstva odbrane kontrolisao kasarnu u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

Kontrolom je utvrđeno, kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, da brojno stanje naoružanja odgovara navedenom u Godišnjoj  informaciji Republike Srbije za 2014. godinu. Inspekciju su nadgledali i pratili i međunarodni asistenti OEBS-a iz Kanade i Poljske, i gosti Pratećeg tima iz Mađarske i Bugarske.

- Inspektovana jedinica je pokazala otvorenost i visoku profesionalnost u sprovođenju same aktivnosti.Vođa Inspekcijskog tima Crne Gore potpukovnik mr Vladimir Radmilović i vođa Pratećeg tima potpukovnik Arsenije Vukojević su konstatovali da je aktivnost sprovedena kako to nalaže SPKN, uz visoku profesionalnots i obostranu otvorenost – dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane takođe je saopšteno da Inspekcijski tim SAD sa inspektorom iz Ujedinjenog Kraljevstva (JASIG) od 6. do 9. maja vrši inspekciju specifičnog područja na teritoriji Crne Gore. Inspekcija je realizovana u skladu sa Bečkim dokumentom 2011, koji predstavlja jedan od osnovnih mehanizama za izgradnju mjera bezbjednosti i povjerenja u regionu Evrope.

- Aktivnost je zvanično počela 7. maja u 9 sati, brifinzima i prezentacijama komandanata i predstavnika Generalštaba i jedinica datih u godišnjoj informaciji. Tokom 7. i 8. maja realizovani su i opservacijski letovi u specifičnom području, u cilju provjere Godišnje informacija o vojnim aktivnostima, koju je Crna Gora razmijenila sa ostalim članicama OEBS-a krajem prošle godine. Na kraju inspekcije, data je veoma pozitivna ocjena na sam tok i realizaciju aktivnosti, kao i činjenicu da između naših zemalja postoje izgrađeni veoma dobri bilateralni odnosi i visok stepen povjerenja – stoji u saopštenju PR služba tog ministarstva.

Portal Analitika