Društvo

Predstavljen Drugi periodični izvještaj Crne Gore Komitetu protiv torture u Ženevi

0805zeneva
D
elegacija Crne Gore, na čelu sa generalnom direktorkom za izvršenje krivičnih sankcija u Ministarstvu pravde Slavicom Rabrenović, predstavila je Drugi periodični izvještaj Crne Gore o implementaciji Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Predstavljen Drugi periodični izvještaj Crne Gore Komitetu protiv torture u Ženevi
Portal AnalitikaIzvor

Na 52. zasijedanju Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture u Ženevi, u uvodnom izlaganju, Rabrenović je istakla da Crna Gora, kao strana ugovornica Konvencije protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka od 1991. godine i Dodatnog protokola uz Konvenciju od 2008. godine, svojim zakonodavnim i institucionalnim okvirom nastoji spriječiti i sankcionisati svaki vid torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka.

Rabrenović je, predstavljajući učinjene mjere, ali i izazove i poteškoće sa kojima se Crna Gora suočava u oblasti zaštite ljudskih prava, naglasila da je postignut vidan napredak u razvoju i izgradnji stabilnog normativnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda i prevenciju svih oblika torture.

Crnogorska delegacija je, nakon uvodnog izlaganja šefice delegacije, odgovarala na pitanja koja su se ticala napretka ostvarenog u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, pravosudnoj reformi, borbi protiv trgovine ljudima, zaštite prava ranjivih kategorija, spriječavanju nasilja u porodici, zaštiti prava lgbt populacije, sprovedenim djelotvornim istragama u napadima na novinare i predmetima koje se odnose na ratne zločine.

Foto: pravda.gov.me

Portal Analitika