Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • "Društvo braće Gojačanin" dobilo dozvolu za peticiju za promjenu Krivičnog zakonika za krivično djelo teško ubistvo

"Društvo braće Gojačanin" dobilo dozvolu za peticiju za promjenu Krivičnog zakonika za krivično djelo teško ubistvo

0805krivicniyakonik
N
evladino udruženje "Društvo braće Gojačanin" po upućenom zahtjevu od Ministarstva pravde dobilo je dozvolu za prikupljanje peticije za promjenu Krivičnog zakonika za krivično djelo teško ubistvo član 144.1stav 8 o kome Skupština treba da se izjasni nakon završetka peticije, koja traje do 20 maja tekuće godine. Neophopdan broj potpisa za iskazivanje opšte - društvene odgovornosti jeste 6.000.

"Društvo braće Gojačanin" dobilo dozvolu za peticiju za promjenu Krivičnog zakonika za krivično djelo teško ubistvo
Portal AnalitikaIzvor

Obzirom da je slab odziv građana na portalu Vlade namjenjenom za elektronsko potpisivanje peticije, članovi udruženja i porodica Gojačanin organizovali su potpisivanje peticije u više gradova Crne Gore.

Jedno društveno pitanje koje znatno može smanjiti stopu teških ubistava nije naišlo na adekvatku podršku medija obzirom da se radi isključivo o pitanju društvene odgovornosti kome svi treba da daju svoj doprinos. Predlog zakona koji je NVO uputila kao povod za peticiju nema dodirnih tačaka sa slučajem Gojačanin, već može ukoliko se usvoji važiti jedino za buduće generacije, što i jeste cilj jer ono čega nema više niko ne može povratiti.

NVO "Društvo Braće Gojačanin" sakupljaće peticiju za promjenu zakonskog ukaza za krivično djelo teško ubistvo (član 144.1.stav8) koje ima za cilj da počiniocima najtežeg krivičnog djela ukine pravo na amnestiju i osigura da izvršioci ovog krivičnog djela od navršene osamnaeste godine života za to krivično djelo odgovaraju kao i sva punoljetna lica.

-Svojim potpisom na jedan civilizovan način svaki građanin učestvuje u borbi za smanjenje stope srodnih djela, te za propisivanje stogih kazni izvršiocima ovog krivičnog djela .U međuvremenu svi vi koji želite možete se potpisati i elektronski na portalu Vlade, dio Glas građana www.epeticije.gov.me-navodi se u saopštenju ove NVO.

Spisak gradova gdje se može potpisati peticija:
09.05.2014- plato ispred robne kuce Izbor - Bar
10.05.2014-11.05.2014 Plato kod fontane ul.Slobode i ispred Pravnog fakulteta u Podgorici od 10.00-18.00h.
12.05.2014 od 10-18.00h Kotor ( na samom ulazu u Stari Grad).
13.05.2014 od 10-18.ooh Herceg Novi
14.05.2014 Nikšić
15.05.2014 Cetinje
16.05.2014 Bjelo Polje
17.05.2014 Ulcinj.

-Peticija podrazumjeva ukidanje prava na amnestioni akt počiniocima najtežeg krivičnog djela (član 144 stav 1 tacka 8 KZ Crne Gore), jer neko ko je bezobzirno počinio zločin u svjesnom stanju ne zavrjeđuje pravo na pomilovanje obzirom da žrtvu nije pomilovao već je svjesno preduzeo radnju pogubnu po žrtvu i cijelo demokratsko i gradjansko drustvo-poručuju iz ovog udruženja.

-Promjenom KZ-a a po ugledu na mnoge evropske zemlje stopu bezumlja mozemo znatno smanjiti jer revolverasima sa asfalta najteže od svega pada vrijeme provedeno iza zidina. Oni moraju odgovarati jednako za učinjeno krivično djelo imali 18 ,38 ili 78 godina. Za najteže krivično djelo clan 144 stav 1 tacka 8 i kazna mora biti najteža a ona je maksimalnih 40 godina bez prava na amnestiju i bilo koji vid benifita-zaključuje se u saopštenju NVO "Društvo braće Gojačanin".

Portal Analitika