Abiznis

Tenderska komisija: Ugovor o prodaji Kraljičine plaže nije štetan

0805plaza
U
poznati sa primjedbama potpredsjednika Ljubomira Filipovića, koje su ga navele na povlačenje prethodno date saglasnosti  na Predlog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem “Kraljičina plaža”-Dubovica, članovi Tenderske komisije za prodaju i valorizaciju predmetnog lokaliteta iz Opštine Budva detaljno su razmotrili sve navedene primjedbe te još jednom preispitali sporne članove Ugovora.

Tenderska komisija: Ugovor o prodaji Kraljičine plaže nije štetan
Portal AnalitikaIzvor

U odnosu na iznesene primjedbe utvrdjeno je da ne postoji mogućnost za izazivanje štetnih posledica po Opštinu Budva.

Iznesene primjedbe vezano za obaveze i ingerencije Opštine Budva  su  detaljno razmotrene i ocijenjene neosnovanim iz razloga što su odredbe Predloga ugovora koje se smatraju spornim ugovorene na osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata(“Sl.list CG 51/08,34/11 i 47/11) i Zakona o državnoj imovini(“Sl.list CG” 21/09).

-Odredbe Ugovora o  kupoprodaji nepokretnosti sa investicionim ulaganjem “Kraljičina plaža”-Dubovica u potpunosti su u duhu izmjena Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata koje podstiču izgradnju turističkih kompleksa sa 5 i više zvjezdica kakav je turistički kompleks upravo planiran na navedenom lokalitetu. Kako navedeno smatramo neosnovanim, ne vidimo ni jedan razlog da se od strane Opštine Budva ne uputi saglasnost Vladi Crne Gore na dalji postupak,s obzirom da ne stoje navodi da će iz ovog Ugovora Opština Budva imati “nesagledive štetne posledice”. Naprotiv, smatramo da bi benefiti ovoga posla po opštinu Budva bili višestruki-navodi se u saopštenju Tenderske komisije.

Kako se oni kazali, od prodaje zemljišta Budva bi inkasirala 11,7 miliona eura, a na osnovu Izvještaja o ekonomskoj isplativosti ovog projekta, koje je uradilo društvo PricewaterhouseCoopers/PWC/ opština Budva, ali i država Crna Gora bi ostvarile brojne koristi poput direktnih stranih investicija cca 180 miliona eura, kvalitetnog unapredjenja turističke ponude, izgradnjom komunalne infrastrukture dodatno će se valorizovati ostale zemljišne komplekse u vlasništvu opštine Budva, povećanja zaposlenosti, kao i druge efekte za samu privredu.

Iz navedenog Izvještaja se vidi da bi BDP (bruto društveni proizvod) za period 2014 - 2026. po osnovu ove investicije bio uvećan za  230 miliona eura.

Portal Analitika