Društvo

Usvojen prvi standard odbrane

85standard_odbrane
M
inistar odbrane prof dr Milica Pejanović Đurišić potpisala je odluku o usvajanju prvog standarda odbrane u Crnoj Gori - SO STANAG 6001 NIVOI POZNAVANJA JEZIKA kojim se definišu i objašnjavaju nivoi i međunivoi poznavanja jezika. Standard je usvojen preuzimanjem NATO standarda STANAG 6001 “Language proficiency levels (Edition 4)“ .

Usvojen prvi standard odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj standard odbrane će primjenjivati Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, kao i drugi državni organi koji ostvaruju saradnju sa NATO.

Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore već planiraju i organizuju obuku iz engleskog jezika u zemlji i inostranstvu, usklađenu sa kriterijumima predviđenim STANAG-om 6001. Testiranje pripadnika VCG i MO po ovom standardu vrše sertifikovani STANAG 6001 testing timovi.

Prepoznajući da je standardizacija ključna poluga unutrašnje vojne organizacije, Ministarstvo odbrane je izmjenama Zakona o odbrani 2012. godine i donošenjem Pravilnika o standardizaciji u oblasti odbrane 2013. godine stvorilo pravni osnov za standardizaciju u oblasti odbrane. Prema Planu standardizacije za 2014. godinu predviđeno je donošenje 90 standarda koji su potrebni za ispunjenje Partnerskih ciljeva, realizaciju Strategijskog pregleda odbrane, modernizaciju opreme i obuku pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Ministarstvo odbrane donošenjem standarda odbrane i formalno ispunjava još jedan uslov potreban za dostizanje interoperabilnosti sa Partnerima, odnosno za punopravno članstvo u NATO.

Portal Analitika