Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • SOCTA: Ograničiti izdavanje ljekova na recept, opasnost prijeti od “dječjeg kokaina”-“Ritalina”, “Aderalla” i “Concerte”

SOCTA: Ograničiti izdavanje ljekova na recept, opasnost prijeti od “dječjeg kokaina”-“Ritalina”, “Aderalla” i “Concerte”

drogeok
U
oblasti zloupotrebe ljekova izdatih na recept, posebno rizična populacija u narednom periodu mogu biti đaci i studenti u Crnoj Gori, ukoliko preuzmu trend iz okruženja uzimanja “tableta za bolje pamćenje” zbog  poboljšanja koncentracije i radnog učinka tokom učenja, takozvani „dječiji kokain“ ili „kokain za siromašne“ u vidu ljekova tipa psihostimulansa „Ritalin“, „Aderall“ i  „Concerta“, zaključak je “Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori- SOCTA”.

SOCTA: Ograničiti izdavanje ljekova na recept, opasnost prijeti od “dječjeg kokaina”-“Ritalina”, “Aderalla” i “Concerte”
Portal AnalitikaIzvor

Zbog toga, policijski stručnjaci policije predlažu dodatno ograničenje mogućnosti zloupotrebe ljekova izdatih na recept.

Pored toga, kako se konstatuje u dokumentu, uočena je tendencija porasta  konzumiranja pojedinih vrsta sintetičkih droga, naročito tokom ljetnje turističke sezone u gradovima duž Crnogorskog primorja. Njihovoj distribuciji posebno pogoduje velika koncentracija turista iz različitih zemalja svijeta, kao i organizovanje muzičkih manifestacija sa velikim brojem posjetilaca, koje predstavljaju pogodan ambijent za distribuciju navedenih  droga. Za Crnu Goru je značajno da prati dešavanja i kretanja na tržištima u zemljama okruženja, kako bi mogla pravovremeno da reaguje. U pojedinim zemljama okruženja otkrivene su veće količine pilula ekstazija (u Makedoniji), dok su u Srbiji otkrivene labaratorije za proizvodnju metamfetamina. U Hrvatskoj i BiH se sve češće pronalaze nove vrste sintetičkih droga. Prema informacijama hrvatske policije ranija tendencija rasta zastupljenosti sintetičkih droga tipa  amfetamina i ekstazija na tržištu u Hrvatskoj je zaustavljena i sada je u padu. Sa druge strane pojavio se veliki broj novih hemijskih supstanci i „dizajnerskih droga“ porijeklom iz Azije koje se većinom mogu nabaviti kupovinom preko interneta.

Proizvodnja meta u porastu: Prema procjenama Europola, proizvodnja amfetamina u zemljama Evropske unije je u porastu, najvjerovatnije kao posledica ograničene dostupnosti ekstazija.

Takođe, povećala se potražnja u zemljama Bliskog Istoka, što je dovelo do povećanog protoka amfetamina sa sjeverozapada Evrope, preko Balkanske rute na Bliski Istok, gdje se povremeno razmjenjuje i za heroin.

Za razliku od proizvodnje heroina i  kokaina koja je vezana za specifične lokacije, proizvodnja sintetičkih droga nije geografski ograničena. Labaratorije za sintetičke droge su uobičajeno blizu njihovom tržištu, dok se prekursori i druge hemikalije potrebne za  proizvodnju često krijumčare kroz regione. Svjetski trend proizvodnje sintetičkih droga je da se proizvodnja prebacuje u one zemlje gdje kontrola prekursora nije jaka. U narednom periodu sve će biti veći značaj azijskih država kao što su Kina, Indija i Pakistan, zbog jake hemijske industrije i velikog izvoza prekursora.

U dokumentu se predlaže prevencija i unaprjeđenje sistema ranog prepoznavanja sintetičkih droga, gdje se posebna  pažnja treba obratiti na pronalazak novih dizajnerskih droga u Crnoj Gori, a koje su već  registrovane u zemljama okruženja kao što su: „spice“ sintetički kanabis, zamjena za marihuanu;  „krokodil“ – dezomorfijum i kodein, „heroin za siromašne“ porijeklom iz Rusije;  „magični zmaj” sadrži ekstrakte suvih egzotičnih biljaka u obliku mirisnih štapića ili druge sumnjive supstance porijeklom iz Azije koje se prodaju putem interneta, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Portal Analitika