Abiznis

Kijev očekuje dogovor do juna u vezi cijena gasa

85gasprom
S
por u vezi cijena gasa sa Rusijom mora biti riješen do juna kako bi Ukrajina mogla da garantuje isporuke Evropi, ali i da bi se izbjegao novi gasni rat, saopštili su predstavnici ukrajinske Vlade.

Kijev očekuje dogovor do juna u vezi cijena gasa
Portal AnalitikaIzvor

„Važno je da nađemo odgovore na pitanja na koja do sada nijesmo imali. Problem je sa podzemnim zalihama gasa, jer ako na početku zimskog perioda u skladištima ne bude dovoljno gasa, Rusija neće ispoštovati obaveze u vezi njegovog tranzita do Evrope“, naveo je ukrajinski ministar energetike, Jurij Prodan, prenosi Tanjug.

On je kazao da je Ukrajini potrebno da do sredine oktobra u skladištu ima 17 do 20 milijardi kubnih metara gasa kako bi osigurala tranzit ruskog gasa do Evrope. U ovom trenuku, nivo zaliha je na samo 8,3 milijarde kubnih metara.

„Imamo izvjesno vrijeme na raspolaganju i moraćemo početi sa ozbiljnim upumpavanjem gasa najkasnije do juna. Energetska bezbijednost Ukrajine i Evrope je povezana i želimo da riješimo taj problem. Da li to pitanje možemo riješiti do juna? Nadam se da možemo, jer smo svi zainteresovani za to“, rekao je Prodan.

On je naveo da je ukrajinska energetska kompanija Naftogas u aprilu dostavila nekoliko predloga ruskom Gaspromu, među kojima je i utvrđivanje cijene za hiljadu kubnih metara gasa na 268,5 USD do kraja trajanja ugovora, ukidanje uslova „uzmi ili plati“, kao i revizija aktuelnog nivoa ukrajinskog duga za ruski gas.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika