Abiznis

Umjeren pad eura

85euro
E
uro je u srijedu zabilježio umjeren pad nakon što je predsjednik Rusije, Vladimir Putin, kazao da će uraditi sve što je potrebno kako bi se obuzdala kriza u Ukrajini.

Umjeren pad eura
Portal AnalitikaIzvor

On je pozvao ruske separatiste da odlože referendum o nezavisnosti i dodao da će Rusija povući vojsku sa granice.

„Zabrinutost da bi moglo da dođe do eskalacije sukoba i građanskog rata u Ukrajini smanjena je nakon poruke Putina“, navodi se u izvještaju FXLidera.

Evropska centralna banka (ECB) danas će imati sastanak na kojem će se odlučivati o daljem pravcu monetarne politike. Na tom sastanku bi moglo doći do dodatnog popuštanja monetarne politike u vidu smanjivanja referentne kamatne stope uz zadržavanja kamata na depozite na nuli.

Neodlučnost predsjednika ECB, Maria Draghia, u preduzimanju dodatnih koraka mogla bi negativno uticati na njegov kredibilitet.

Tokom azijskog trgovanja valutni par EUR/USD porastao je 0,07 odsto.

Britanska funta nastavila je manju korekciju u odnosu na dolar pred sastanak Bank of England, koja je na prethodnom zadržala referentnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od 0,5 odsto i program kupovine obveznica na 375 milijardi GBP uprkos dobrim ekonomskim podacima koji su ukazali na stabilan oporavak.

Ni ovog puta se ne očekuju promjene monetarne politike.

Tokom azijskog trgovanja valutni par GBP/USD porastao je 0,08 odsto.

Cijene američkih akcija porasle su podstaknute optimizmom nakon Putinove poruke da će preduzeti korake kako bi riješio ukrajinsku krizu, dok je predsjednik Federalnih rezervi (FED), Janet Yellen, signalizirala da će referentne kamatne stope ostati na rekordno niskom nivou i u narednom periodu.

Tokom azijskog trgovanja S&P500 pao je 0,03 odsto.

Cijene zlata se, nakon naglog pada u srijedu, tokom azijskog trgovanja nijesu mnogo kretale. Na njih je negativno uticala poruka Putina da će preduzeti korake u pravcu smirivanja krize u Ukrajini.

Tokom azijskog trgovanja cijena zlata porasla je 0,16 odsto.

Cijena sirove nafte porasla je u srijedu podržana izveštajem američke vlade, koji je pokazao pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) tokom prethodne sedmice.

Sa druge strane trgovinski suficit u Kini porastao je više nego što se očekivalo, što se takođe pozitivno odrazilo na cijenu nafte.

Tokom azijskog trgovanja cijena nafte pala je 0,24 odsto.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika