Društvo

Budvanska rivijera neće biti izuzeta od zakona

85br
H
otelska grupa Budvanska rivijera više neće biti izuzeta od poštovanja Zakona o javnim nabavkama, najavljeno iz Ministarstva finansija.

Budvanska rivijera neće biti izuzeta od zakona
Portal AnalitikaIzvor

Ta kompanija, u većinskom državnom vlasništvu, više od deceniju nije bila obveznik Zakona o javnim nabavkama, odnosno mogla je da sklapa poslove bez raspisivanja javnog tendera za nabavku robe i usluga, pišu Vijesti.

Ministarstvo finansija iniciralo je izmjene Zakona o javnim nabavkama, a nakon što ih usvoji Vlada i ozvaniči Skupština, Budvanska rivijera će imati isti tretman kao ostala akcionarska društva i javna preduzeća.

Na pitanje kako je bilo moguće da je preduzeće u većinskom državnom vlasništvu godinama izuzeto od primjene Zakona o javnim nabavkama i ko ga je izuzeo sa spiska obveznika, iz Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke su kazali da je taj zakonski dokument, pored opšte obaveze naručilaca da, prilikom nabavki, primjenjuju zakonom utvrđene postupke, predvidio i određene izuzetke.

"Između ostalog, Zakon je previđao izuzeće za usluge koje pružaju preduzeća koja obavljaju djelatnost od javnog interesa, te je ta norma isključivala Budvansku rivijeru iz sistema javnih nabavki”, naveli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili i da će novim Zakonom o javnim nabavkama, čiji je nacrt dostavljen radnim tijelima Vlade na razmatranje i usvajanje, biti predviđena norma koja će Budvansku rivijeru i sva preduzeća u većinskom vlasništvu države ravnopravno uključiti u sistem javnih nabavki.

„Ministarstvo finansija iniciralo je ovakvu izmjenu u cilju korekcije dosadašnjih zakonskih rješenja kako bi bio uspostavljen pravni okvir koji će obezbijediti jednak tretman, nediskriminaciju i punu ransparetnost”, naveli su iz tog Vladinog resora.

Vlada, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i Zavod za zapošljanje imaju skoro 60 odsto akcija budvanske hotelske kompanije.

U okviru Budvanske rivijere posluju hoteli Palas, Aleksandar i Slovenska plaža, vila Miločer, grad hotel Sveti Stefan i Kraljičina plaza, koji su dati u zakup kompaniji Adriatic Properties.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika