Društvo

Novi sintetički narkotici i na podgoričkom ilegalnom tržištu

85dr
O
krugli sto na Kakarickoj gori organizovan je povodom zajedničke borbe Uprave policije i nadležnih institucija protiv zloupotrebe droga i ostalih nedozvoljenih supstanci u okviru projekta „Otvori oči – ti biraš“

Novi sintetički narkotici i na podgoričkom ilegalnom tržištu
Portal AnalitikaIzvor

Uprava policije tokom posljednje akcije zaplijenila je 700 tableta u Podgorici koje su u Srbiji poznate kao „spirale“ – mješavina metakvalona i PCP (Phenyl Cyclohexy Piperdine), što je signal pojave novih opojnih sredstava sintetičke privrede – saopštio je na okruglom stolu predstavnik Uprave policije Petar Marašević.

Na okruglom stolu koji je organizovan u srijedu u Javnoj ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, povodom zajedničke borbe protiv zloupotrebe droga i ostalih nedozvoljenih supstanci u okviru projekta „Otvori oči – ti biraš“, Marašević ističe da se Uprava policije prije sedam godina prvi put srela sa novim vrstama opojne droge na rejv žurki u Ulcinju.

Tom prilikom, kako kaže, zaplijenjena je određena količina amfetamina, LSD, MCPP, „magične pečurke“. Marašević ističe da na teritoriji Crne Gore pored redovnih zaplijena opojne droge marihuane, heroina i u manjoj mjeri kokaina, na ilegalnom tržištu u manjoj mjeri dolazi do zaplijena sintetičke droge.

- Preplavljenost evropskog tržišta sa sintetičkim kanabinoidima je činjenica koja govori da možemo očekivati da ta vrsta opojne droge u većoj mjeri pređe naše granice i dođe kod nas. Postoji i nova droga „krokodil“ – derivat morfijuma koja jednim uzimanjem izaziva zavisnost kod korisnika, kojeg za sad nema na našem ilegalnom tržištu, ali zato postoji zloupotreba tableta barbituata – dodao je on.

Države koje nas okružuju, prema riječima Maraševića, već uveliko se bore sa pojavom kućnih laboratorija u kojima se ta vrsta droge proizvodi, međutim, na svu sreću, u Crnoj Gori još uvijek ne postoji takva laboratorija.

- Raduje nas i donošenje novog pravilnika o utvrđivanju spiska supstanci i bilja koje se mogu koristiti za proizvodnju droga koje će nam olakšati posao, tako da pravno i spremno možemo dočekivati nova plijenjenja – ističe Marašević.

Projekat „Otvori oči – ti biraš“ se realizuje od početka 2014. godine i ima za cilj da se putem stručnih predavanja učenici prvih razreda upoznaju sa ulaskom u začarani svijet narkomanije, a koji je finansiran od dijela prihoda od igara na sreću.

Sekretarka socijalnog staranje Snežana Mijušković istakla je da udruživanjem institucija, nevladinog i privatnog sektora je moguće pružiti pomoć onima kojima je ta pomoć neophodna, naročito u vremenu kada su i ljudski i finansijski resursi ograničeni.

- Definitivno, ova javna ustanova postaje lider ne samo u resocijalizaciji zavisnika, već i u preventivnim aktivnostima, kako u glavnom gradu tako i u cijeloj Crnoj Gori – kazala je Snežana Mijušković.

Na okruglom stolu održanom na Kakarickoj gori moglo se čuti da su korišćenje steroida i kontrolisana upotreba suplemenata kod mladih zloupotrijebljene do te mjere „da nijesu svjesni kakve posljedice se mogu javiti“, kao i da je potrebno razgraničavanje zavisnika koji koriste drogu i dilera koji imaju potrebu da zarade veliki novac na nesreći drugih.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika