Abiznis

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte

85naftaok
C
ijena barela nafte skočila je danas na međunarodnim tržištima zbog pojačanih napetosti u Ukrajini i oštrog pada zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Pad američkih zaliha podigao cijene nafte
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 21 cent u odnosu na zatvaranje u utorak, na 107,28 USD. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 88 centi višoj cijeni u odnosu na zatvaranje u utorak, od 100,36 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržišta crpila su podršku iz zaoštravanja napetosti u Ukrajini i prijetnje građanskog rata, pri čemu trgovci pokušavaju da procijene kolike su šanse za prekid snabdijevanja iz Rusije, drugog po veličini izvoznika nafte u svijetu.

Šanse za mir u Ukrajini smanjile su se u kontekstu međusobnih optužbi pristalica Rusije i onih koji se zalažu za jedinstvenu Ukrajinu, kao i širenja nasilja i na luku Mariupol.

Dodatnu podršku cijenama pruža i pad zaliha sirove nafte u SAD-u za 1,8 miliona barela u prošloj sedmici, doduše s rekordno visokih nivoa, pokazao je objavljeni izvještaj Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali njihov rast za 1,4 miliona barela.

"Cijene su na američkom tržištu crpile podršku iz API-jevih podataka o padu ukupnih zaliha, kao i iz podataka o snažnom padu zaliha u Kušingu. Na londonskom tržištu cijene bi trebalo da podrži napetosti u Ukrajini", ocijenio je stanje na tržištima analitičar Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Pažnja se sada okreće sedmičnom izvještaju američke Vlade o zalihama koji će biti objavljen danas.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je na svojoj internet stranici objavila da je cijena referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 103,69 USD, što znači da je bila 66 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika