Turizam

GVOZDENOVIĆ: Očekujemo preko 1,5 miliona turista ove godine (VIDEO)

brano0705
M
inistar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović rekao je da su, kada je u pitanju turizam, najave za ovu godinu dobre i da očekuje da će našu zemlju posjetiti preko 1,5 miliona turista.

GVOZDENOVIĆ: Očekujemo preko 1,5 miliona turista ove godine (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

- Naš cilj je da podignemo ukupnu energiju vezanu za turizam i na taj način ostvarimo ozbiljne rezultate u narednom periodu. U ovoj godini takođe očekujemo tempo rasta koji je ostvaren u prošloj godini. Očekujemo nešto oko 10 miliona noćenja i da broj turista koji će posjetiti Crnu Goru pređe 1,5 miliona. Najave za ovu godinu su dobre i broj letova koji je ugovoren je oko 10 odsto bolji nego prošle godine a broj noćenja koji imamo u ovom kvartalu je za osam posto nego prošle godine – rekao je Gvozdenović nakon današnje prve sjednice Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona.

Ministar je istakao da se agenda reformi koja je usvojena prošle godine ostvaruje.

- Turistička sezona je duža imamo i više turista i povećanje prometa po svakom turisti koji dolazi. Ključna stvar na kojoj radimo je da Crna Gora bude jedinstvena turistička destinacija i da značajniju truističku poziciju zauzme sjever Crne Gore. U tom pravcu smo pripremili niz projekata koji su prije svega vezani za Bjelasicu i Komove. Naredniih dana objavićemo značajne tendere za valorizaciju potenicijala na Bjelasici – rekao je Gvozdenović i naglasio da će akcenat, takođe, staviti na nacionalne parkove i stavljanje u funkciju trenutno nefunkcionalnih hotela na sjeveru Crne Gore.

Savjeta za praćenje turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona, kako je naveo ministar, sastajaće se dva puta godišnje a po zajedničkoj procjeni može i više puta.

- Savjet treba da obezbjedi da se turizam u Crnoj Gori, koji čini 20 odsto bruto društvenog proizvoda, razvija onim tempom koji je definisan ekonomskom politikom Vlade. Očekujemo da ćemo realizvoati plan koji je definisao Svejtski savjet za turizam i putovanja a to je da Crna Gora bude najbrže rastuća turistička desnitacija narednih 10 godina. I da u turizmu u narednih 10 godina imamo preko 60.000 radnih mjesta – rekao je ministar.

On je takođe kazao da će akcenat biti stavljen na elitni turizam i na poboljšanje kapaciteta hotala sa četiri i pet zvjezdica.

 

 

Portal Analitika