Abiznis

EBRD predstavlja Fond za proširenje preduzeća

0705ebrdlogook
E
vropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je pokretanje novog programa za podršku malim i srednjim preduzećima. Novi Fond za proširenje preduzeća (ENEF), koji su osnovali EBRD, Evropska investiciona banka (EIB), i Njemački investicioni fond (DEG), biće predstavljen sjutra u Podgorici.

EBRD predstavlja Fond za proširenje preduzeća
Portal AnalitikaIzvor

-ENEF je dio programske platfome za razvoj i inovacije u preduzećima u zapadnom Balkanu (WB EDIF), koja ima za cilj poboljšanje i podršku u pristupu finansijama za mikro, mala i srednja preduzeća širom zapadnog Balkana. Fond se fokusira na razvoj i proširenje kapitala za mala i srednja preduzeća sa velikim potencijalom rasta na njihovim tržištima. ENEF obezbjeđuje prije svega kapital, kvazi-kapital i konvertibilne obveznice odabranim kompanijama. EBRD igra ključnu ulogu u ENEF-u, kao njen najveći pojedinačni investitor i njen investicioni savjetnik. Banka će takođe staviti na raspolaganje paralelno sufinansiranje Fonda kroz Program lokalnih preduzeća (LEF).  Raspon planiranih ulaganja po projektu je do 10 miliona eura- precizirano je u saopštenju.

EBRD je do sad uložila više od 427 miliona eura u 41 projekat u Crnoj Gori, na taj način generišući poslovanje u vrijednosti većoj od 800 miliona eura.

Portal Analitika