Društvo

CETINJE: Radovi na infrastrukturnim projektima u završnoj fazi (FOTO)

0705cermakova3ok
P
ovoljne klimatske prilike uslovile su intenziviranje radova na više gradilišta na gradskom području Prijestonice Cetinje. Većina projekata već je u završnoj fazi, a mahom je riječ o važnim infrastrukturnim radovima, saopšteno je Portalu Analitika iz kabineta gradonačelnika Aleksandra Bogdanovića.

CETINJE: Radovi na infrastrukturnim projektima u završnoj fazi (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor
0705gradskatrznicaok

Pijačni prodavci i posjetioci gradske tržnice na Cetinju od ovog mjeseca biće na starom mjestu, ali u sasvim drugačijem ambijentu. Rekonstrukcija gradske tržnice u završnoj je fazi- tokom proteklih mjeseci, na pijačnom platou, okolnim objektima, pristupnim portalima i dostavnoj saobraćajnici obavljeni su obimni radovi. Pijačno plato je popločan, istovremeno je izgrađena krovna konstrukcija, a narednih dana na gradsku tržnicu stići će i nove tezge. Na okolnim objektima, u potpunosti su rekonstruisane fasade, postavljena je nova stolarija, a radovi su podrazumijevali rekonstrukciju i gradnju dijela nadstrešnica. Prilazni portali su popločani i uređeni, a dostavna saobraćajnica asfaltirana. Za potrebe tržnice, izgrađeni su i novi ovodi za atmosferske vode i kanalizacija, a urađene su i nove elektro - instalacije, nakon čega slijedi i instaliranje javne rasvjete.

Zbog svega navedenog, pijačni prodavci i brojni posjetioci već od narednih sedmica boraviće na tržnici koja će u potpunosti biti prilagođena njihovim potrebama. Projekat realizuje Prijestonica Cetinje.

0705saobracajnicaok

Gradnja novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, najznačajniji je projekat u sferi saobraćaja. Prvi dio projekta okončan je prošlogodišnjim otvaranjem kružnog toka na raskršću magistralnog puta prema Podgorici i Budvi, no najznačajniji dio posla je u toku.

Naime, trenutno paralelno teku radovi na rekonstrukciji Grahovske ulice, gradnji kružnog toka prema autobuskoj stanici, te gradnji nove saobraćajnice koja će povezivati Mojkovačku i Grahovsku ulicu, a koja će se nalaziti između objekata Sportskog centra i fudbalskog stadiona na Obilića poljani. Novi saobraćajni koridor, čiji je znatan dio već pripremljen za predstojeće asfaltiranje, biće u potpunosti završen u drugoj polovini godine.

Projekat realizuje Prijestonica Cetinje u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

0705starabolnicaok

Projekat „Beautiful Cetinje“ teče planiranom dinamikom. Nakon radova na bivšem britanskom poslanstvu i objektima u Njegoševoj ulici, uslijedila je rekonstrukcija stare bolnice „Danilo prvi“, nakon čega će projekat biti nastavljen i rekonstrukcijom bivšeg ruskog poslanstva.

Radovi na rekonstrukciji zdanja prve bolnice u našoj državi, koje je tokom dužeg vremenskog razdoblja bilo ruinirano, ušli su u završnu fazu. Do danas, obavljeni su radovi na uklanjanju stare, dotrajale stolarije i doskorašnje krovne konstrukcije, kao i radovi u unutrašnjosti zgrade. Uslijedilo je postavljanje novog krova, a nakon toga i nove stolarije. Spoljašnjopst zgrade već je u potpunosti pripremljena za završne fasadne radove, koji slijede tokom narednih dana.

Stara bolnica „Danilo prvi“ time će, nakon više decenija, opet dobiti izgled kakav joj i dolikuje, a uz to će postati i još jedan energetski efikasan objekat u crnogorskoj Prijestonici. Rekonstrukcija pomenute zgrade dio je projekta „Beautiful Cetinje“, koji realizuju Prijestonica Cetinje i kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

0705cermakovaok

Čermakova ulica, u kojoj je smješteno niz domaćinstava, ali i vitalnih institucija poput Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje – vatrogasna jedinica, „Komunalno“ – Cetinje i više ustanova srednjeg obrazovanja, donedavno je bila u lošem stanju, dok dio priključaka uopšte nije ni imao asfaltnu podlogu.

No, proteklih dana završena je temeljna rekonstrukcija ulice, koja sada u potpunosti zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva, ali i zaposlenih u pomenutim ustanovama. Uz asfaltiranje ulice i priključka ka novom vatrogasnom domu, gradnju trotoara, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, instalirana je i javna rasvjeta.

Radove je realizovala Prijestonica Cetinje u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova.

0705svlacioniceok

Usljed gradnje novog saobraćajnog koridora na ulazu u grad, predviđeno je uklanjanje više dosadašnjih objekata. Dio njih - poput sadržaja bivše kasarne ili donjeg vrtića – već je uklonjen, a slijedi i rušenje dosadašnjih svlačionica stadiona na Obilića poljani.

Ipak, kako bi fudbalski klubovi „Lovćen“ i „Cetinje“ neometano mogli da nastupaju pred svojom publikom, u toku je završnica rekonstrukcije objekta u kojem će biti smještene nove svlačionice, klupske i protokolarne prostorije, a koji će sudionicima fudbalskih utakmica na Cetinju pružati neuporedivo bolje uslove u odnosu na dosadašnje.

U novom objektu, uz komforne svlačionice, nalaziće se i prostorije za protokol, ekonomat, fizioterapeute, ali i sjedišta fudbalskih klubova „Lovćen“ i „Cetinje“.

Radovi se izvode u saradnji Prijestonice Cetinje i FK „Lovćen“, a uz podršku kompanija „Bombeton“, „Hidrokop“, te D.O.O. „Vodovod i kanalizacija“ i „Sportski centar“ – Cetinje.

Realizaciji pomenutih projekata Prijestonice Cetinje prethodila je prošlogodišnja rekonstrukcija Njegoševe ulice, gradnja Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

U toku su aktivnosti i na projektu rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže na gradskom području, s obzirom da je već potpisan ugovor vrijedan tri miliona eura.

Slijede projekti rekonstrukcije Studentskog trga, gradnje fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski“ i rekonstrukcije bivšeg ruskog poslanstva.

Portal Analitika