Društvo

Otvoreno obnovljeno budvansko šetalište

0705setalistebudvaok
S
hodno planu investicija za prošlu godinu, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je, nakon sprovedenih tenderskih postupaka za projektovanje i izvođenje radova, početkom novembra prošle godine započelo radove na rekonstrukciji dijela šetališne staze, od restorana “Porto” do Savičića potoka, u ukupnoj dužini od 290m i širini 3m. Radovi su predstavljali nastavak ranije popločanog šetališta uz more, koje je Javno preduzeće izvelo prije nekoliko godina, do Savičića potoka, a sa ciljem da se ova veoma frekventna dionica uz more, posebno u toku ljetnjih mjeseci, uredi na kvalitetan i arhitektonski dopadljiv i prilagođen način.

Otvoreno obnovljeno budvansko šetalište
Portal AnalitikaIzvor

-Uspjelo se da ovaj dio šetališta i obale dobije neuporedivo kvalitetniji i ljepši oblik, a potvrda tome su i pozitivni komentari svih onih koji ovaj dio šetališta svakodnevno koriste za šetnju pored mora. Projekat je u cijeloj svojoj dužini od 290m podrazumijevao parterno, hortikulturno i nivelaciono uređenje šetališta, popločavanje kamenim pločama kakve su korišćene na ranijim dionicama i u dijelu oko Starog grada, sadnju mediteranskog zelenila i postavljanje parkovskog mobilijara. Tokom izrade projekta posebnu pažnju smo posvetili tome da se šetališna staza ambijentalno i arhitektonski uklapa u svoje okruženje, odnosno Stari grad i njegovu okolinu i time na jedinstven način doprinese izgledu ovog izuzetno popularnog i posjećenog dijela grada. Međutim, nijesmo dozvolili da estetska komponenta na bilo koji način oduzme funkionalnosti šetališne staze, tako da smo se potrudili da kamene ploče koje smo koristili u rekonstrukciji maksimalno prilagodimo potrebama svih korisnika šetališta, što je podrazumijevalo ručno glačanje djelova kamenih ploča gdje je procijenjeno da neravnine mogu prouzrokovati teškoće za, na primjer, majke sa djecom u kolicima i lica sa posebnim potrebama. Imajući ovo u vidu, izuzetno smo zadovoljni kako izgledom tako i funkcionalnošću ove šetališne staze- saopšteno je Portalu Analitika iz službe za informisanje JP za upravljanje morskim dobrom.

Radove je u potpunosti finansiralo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, a ukupna realizovana vrijednost ove investicije je 140.794 eura, ne računajući troškove izrade i revizije projekta i troškove vršenja stručnog nadzora.

-Sa tim troškovima cijena investicije bila je oko 160.000 eura. Radovi su izvođeni na osnovu odobrenog Glavnog projekta i izdate građevinske dozvole- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika