Abiznis

Grbović: Investitor iz Slovenije zainteresovan za Metalac

1804grbovic
N
ovi strateški investitor iz Slovenije zainteresovan je za preuzimanje nikšićkog Metalca, koji je dolazak u Podgoricu najavio u četvrtak, saopštio je gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Grbović: Investitor iz Slovenije zainteresovan za Metalac
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da će o sudbini Metalca sa sa potencijalnim partnerom razgovarati na sastanku u Podgorici u četvrtak i petak, a razgovorima će prisustvovati i ministar ekonomije Vladimir Kavarić i predstavnici Sindikata.

„Minula dva dana razgovarao sam sa potencijalnim investitorom, koji mi je potvrdio da stiže u Podgoricu. Nadam se da ćemo riješiti gorući problem ne samo Metalca, već i privrede Nikšića“, kazao je Grbović novinarima u Nikšiću, prenosi Mina.

Prema njegovim riječima, Metalac je sedam – osam godina bio ugledna firma i nema razloga da tako ne bude i ubuduće.

Na pitanje ko je potencijalni investitor Grbović je kazao da će naknadno saopštiti, ali da „nema nikakve veze sa bivšim vlasnikom Metalca iz Slovenije, koji je pokazao da više nije sposoban za upravljanje tom nikšićkom fabrikom“.

Radnici Metalca štrajkuju od 18. decembra u fabrici, organizovali su i mirna okupljanja ispred opštine i Ministarstva ekonomije, pokušali i blokadu saobraćajnice Nikšić – Podgorica kod tunela Budoš, i na kraju danonoćno protestovali ispred Vlade.

Povratak Metalaca u Nikšić uslijedio je nakon obećanja Grbovića da će nadležni pokušati iznaći rješenje za oporavak Metalca i da će im biti isplaćen dio zaostalih zarada.

Sredinom aprila isplaćene su im dvije od tri obećane zarade, za šta je obezbijeđeno oko 110 hiljada eura.

Metalac u stečaju 2004. godine kupio je Goran Mladenović iz Slovenije za 450 hiljada eura, da bi, nakon uspješnog poslovanja, pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura.

Metalcu je uz garancije Vlade obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novosnovanoj Metalni Montevar inženjering sa 104 radnika i isplatu dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Početkom prošle godine fabriku je preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je Investiciono – razvojni fond postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih kao garanta države naplatila 1,5 miliona eura.

Portal Analitika