Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • CIMBALJEVIĆ: Nadam se da u LGBT Forumu znaju što rade, a licemjerstvo je i na strani crkve, političara i države

CIMBALJEVIĆ: Nadam se da u LGBT Forumu znaju što rade, a licemjerstvo je i na strani crkve, političara i države

zdravko
Zdravko Cimbaljević
je kazao za Portal Analitika da LGBT Forum Progres, organizaciju na čijem je čelu  bio do septembra prošle godine, podržava u domenu individualne osude i  dosljedne borbe protiv govora mržnje kada je riječ o reakciji na grafite ispisane na ulazu zgrade u kojoj živi protojerej stavrofor Velibor Džomić.

CIMBALJEVIĆ: Nadam se da u LGBT Forumu znaju što rade, a licemjerstvo je i na strani crkve, političara i države
Portal AnalitikaIzvor

“Bez obzira što je Džomić dio Srpske pravoslavne crkve, koja ima uglavnom negativan stav prema integraciji LGBT osoba, smatram da niko ne zaslužuje progon bilo koje vrste. U druge stvari ne mogu i neću da zalazim, ne bar trenutno, ali se nadam da znaju šta rade”, kazao je za Portal Analitika Zdravko Cimbaljević, bivši predsjednik LGBT Progresa,

On smatra da je osuda sadašnjeg predsjednika Stevana Milivojevića zbog grafita „SPC govnа" i „Džomić džukelа" principijelan čin, te da stiče utisak da se zbog te osude vodi kampanja protiv LGBT Foruma.

Sa druge strane, Cimbaljević dodaje da su “vjerski lideri na Balkanu često i vješti manipulatori, te da mnogi od njih, na žalost, kao da nijesu u službi religijskih vrijednosti već širenja zla i mržnje.  Cimbaljević, međutim, smatra da im to omogućavaju neizgrađena država i slabe institucije.

“Protiv nekoliko vjerskih lidera, tokom svog LGBT aktivizma, podnio sam, u svojstvu direktora LGBT Foruma Progres, nekoliko krivičnih prijava. Državni tužioci su sve te prijavile odbacili tvrdeći da je u pitanju sloboda izražavanja duboko ukorijenjena u hrišćanskim razmišljanjima", podsjeća Cimbaljević u izjavi za Portal Analitika. “Jednako su licemjerni i jedni i drugi”, zaključuje crnogorski i međunarodni LGBT aktivista koji odnedavno živi u Kanadi.

Njegovu izjavu povodom reagovanja Stevana Milivojevića u kojoj je osudio grafite protiv Džomića i Srpske pravoslavne crkve, koja prednjači u anatemisanju LGBT osoba, Portal Analitika, na Cimbaljeviću molbu, prenosi integralno.

“Stičem utisak, možda i griješim, da se protiv LGBT Foruma Progres vodi  kampanja zato što su osudili nešto što nije ljudski i civilizacisjki čin. To nije korektno zato jer se radi o principijelnoj reakciji. Valjda bi trebalo biti pohvalno što su brzo reagovali.

LGBT Forum Progres je organizacija, to se da lako provjeriti, koja je najbrže i najefikasnije reagovala kod svih slučajeva kršenja ljudskih prava. To smo radili uvijek i bez obzira da li se radi o LGBT osobama ili ne. U vrijednosni sud koji su moje bivše kolege iznijele o gospodinu Džomiću neću ulaziti jer ga ne poznajem i ne dijelim njihovo iskustvo.

Vjerski lideri na Balkanu česti su i vješti manipulatori. Na žalost mnogi od njih kao da nijesu u službi religijskih vrijednosti već širenja zla i mržnje. Neizgrađena država i slabe institucije omogućavaju im da budu podstrekači mržnje i netrpeljivosti i da zajedno sa političkim snagama život LGBT osoba u cijelom regionu čine nepodnošljivim.


Protiv nekoliko vjerskih lidera, tokom svog LGBT aktivizma, podnio sam, u svojstvu direktora LGBT Foruma Progres, nekoliko krivičnih prijava. Državni tužioci su sve te prijavile odbacili tvrdeći da je u pitanju "sloboda izražavanja duboko ukorijenjena u hrišćanskim razmišljanjima".

Jednako su licemjerni i jedni i drugi. Ali, ne može se i ne smije o nepoštenju govoriti samo sa strane Crkve. Tog licemjerstva ima itekako i na strani političara, pa niko još nije osudio što se, na primjer, među odborničkim kandidatima proevropskih i prodemokratskih snaga, među ljevičarima, nalazi i oni koji su se pridružili rulji u Budvi koja je ustala protiv stotinjak LGBT osoba, i njihovih prijatelja, koje su se, zamislite, usudile tražiti ravnopravnost.
Mnogi od onih koji su bili homofobni, recimo kao ljevičarski poslanici, danas su državni funkcioneri i plaćaju ih LGBT osobe. To je takođe loše i licemjerno i o tome se ne govori.

U jednom dijelu podržavam istup organizacije koju sam do septembra 2013. godine uspješno vodio. Podržavam ih u domenu individualne osude tog čina i dosljedne borbe protiv govora mržnje.

Bez obzira što je Džomić dio Srpske pravoslavne crkve, koja ima uglavnom negativan stav prema integraciji LGBT osoba, smatram da niko ne zaslužuje progon bilo koje vrste. U druge stvari ne mogu i neću da zalazim, ne bar trenutno, ali se nadam da znaju šta rade. Prije svega je važno da sami oni u Progresu objasne svoje postupke ukoliko ima potrebe da se bilo šta objasni.

Smatram da zemlji kojoj ću se vratiti treba društvena kohezija koja mora da uključi i LGBT osobe. Napokon se mora i treba obezbijediti ravnopravnost svih i jednaka primjena zakona za svakog”, kaže Cimbaljević.




 

Portal Analitika