Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • MUZEJ NOVCA: Izložba “Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava 1863-1946. godine”

MUZEJ NOVCA: Izložba “Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava 1863-1946. godine”

0605muzej1
P
ovodom Dana Centralne banke Crne Gore u Muzeju novca na Cetinju otvorena je izložba ,,Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava 1863-1946. godine”, u organizaciji Centralne banke Crne Gore i Državnog arhiva.

MUZEJ NOVCA: Izložba “Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava 1863-1946. godine”
Portal AnalitikaIzvor

Autor izložbe je Srđa Pejović, šef Odjeljenja za naučno informativni rad u Državnom arhivu CG.

Izložba pod nazivom “Akcije crnogorskih banaka, novčanih zavoda i privrednih društava” realizovana je u saradnji Državnog arhiva i Centralne banke Crne Gore.

0605muzej2

Potreba da se široj javnosti predstavi djelovanje, način organizacije, zakonodavni okvir, poslovanje i doprinos privrednom životu akcionarskih društava, a prije svega banaka, obostrano je prepoznata te je kao rezultat te saradnje nastala i ova izložba. Razumljivo je da ova forma naučno-popularnog predstavljanja ne može pružiti cjelovit presjek djelovanja banaka, stedionica i privrednih društava.

0605muzej3

Ipak, ona savremenom gledaocu pruža obilje dokumentarnog materijala. Prije svega, tu su zastupljene akcije koje su emitovale banke, štedionice i privredna društva i one predstavljaju ilustrativna dokumentarna svjedočanstva koja su široj javnosti praktično nepoznata, jer interesovanje za njih nije postojalo van kruga posvećenih skripofila. U tom kontekstu ova izložba predstavlja prvu javnu prezentaciju navedenog dokumentarnog materijala.

0605muzej4

Pored akcija, na izložbi su zastupljena i dokumenta o poslovanju banaka i štedionica u periodu od njihovog osnivanja do prestanka sa radom. lako okosnicu izložbe čine akcije i dokumenta o poslovanju banaka i štedionica, zastupljen je materijal i o radu nekoliko privrednih (akcionarskih) društava. Ovo je urađeno iz razloga, jer su banke bile značajan dioničar u akcionarskom kapitalu tih društava.

0605muzej5

Odabrani materijal uglavnom se nalazi u fondovima Državnog arhiva na Cetinju, dok se dio značajnih primjeraka akcija (Narodne banke Kraljevine Crne Gore) nalazi u posjedu kolekcionara Jova Vuksanovića koji ih je stavio na raspolaganje za potrebe organizovanja izložbe.

I.K.

Portal Analitika