Društvo

MILIVOJEVIĆ: Sa Džomićem sam uvijek imao pouzdanu i kvalitetnu komunikaciju

0505stevanmilivojevic
I
ako SPC nije štedila LGBT zajednicu, a mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije govorio da je „Parada ponosa zagadila grad“ i da je ovim činom Crna Gora „obeščašćena“, LGBT Forum Progres se juče prvi oglasio tražeći da se pronađu oni koji su ispisali grafite mržnje prema protojereju - stavroforu Veliboru Džomiću. Reakcija Foruma izazvala je brojne komentare u javnosti, a direktor ove NVO Stevan Milivojevič kaže za Portal Analitika da su principijelno reagovali, jer smatraju da svi ljudi, bez obzira na razlike, trebaju i moraju biti ravnopravni.

MILIVOJEVIĆ: Sa Džomićem sam uvijek imao pouzdanu i kvalitetnu komunikaciju
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući činjenicu da je ovaj gest Foruma progres iznenadio javnost, jer je SPC svojevremeno poslije Parade ponosa u Budvi čak osveštavala prostor ispred Starog grada, Milivojević kaže da iako brojni pojedinci i subjekti nisu dobronamjerni prema njima, Forum se neće koristiti njihovim metodama i njihovim vokabularom.

Takođe, naglašava da je sa Veliborom Džomićem uvjek imao, bez obzira na nivo saglasnosti o brojnim temama, kvalitetnu i pouzdanu komunikaciju.

„Smatram da je LGBT Forum Progres principijelno reagovao. Osudili smo uvrede na račun Srpske pravoslavne crkve i jednog njenog reprezenta, s kojim sam uvjek imao, bez obzira na nivo saglasnosti o brojnim temama, kvalitetnu i pouzdanu komunikaciju. Osim što smo osudili primitivizam, mi smo pozvali nadležne državne organe da se pozabave izraženim problemom govora. Tuđa patnja i nesreća, tuđi problemi i nevolje, ne mogu nas činiti ravnodušnim niti srećnim pa zato nećemo nikada pristati na takav koncept razmišljanja i društvenog aktivizma, kaže Milivojević za Portal Analitika.

On ističe da i u ovom slučaju potvrđuju dugogodišnje napore ove NVO da gradi tolerantno društvo i promoviše i dijalog.

„Kao što ne pristajemo da se LGBT osobe tretiraju drugorazredno i navodno “društveno zasluženo”, tako ne pristajemo da se bilo ko drugi u Crnoj Gori tako tretira“.

Upitan zašto su prvi reagovali, tim prije što SPC nije štedila riječi, a Paradu ponosa nazivala je „paradom srama i bolesti“,  Milivojević odgovara da oni žele da grade društvo kulture i ljudskih prava.

„Potpuno je nevažno da li smo to uradili prvi ili jedini. Važno je da ne pristajemo na ćutnju i važno je, da bez obzira na otpore, svi skupa, gradimo društvo kulture ljudskih prava, zaključuje Milivojević.

Portal Analitika