Abiznis

Lukšić u posjeti UAE: Etihad želi saradnju sa Montenegro erlajnsom

luksicok
T
okom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), potpredsjedink Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je na Konferenciji „Uspon Abu Dabija“, koja se održava na ministarskom nivou pod prokroviteljstvom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Ujedinjenih Arapskih Emirata na temu klimatskih promjena.

Lukšić u posjeti UAE: Etihad želi saradnju sa Montenegro erlajnsom
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija, koju je otvorio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, treba da doprinese zajedničkom osmišljavanju realizacije planiranih aktivnosti na terenu u cilju smanjenja globalnih negativnih uticaja na klimatske uslove, kao i mobilizaciji političke volje za verifikaciju planiranih ugovora na ovu temu u 2015. godini.

Tokom posjete UAE, ministar Lukšić se sastao se sa ministrom vanjskih poslova UAE Seikom Agdula Bin Zayed AL Nehayanom, što predstavlja dodatni impuls dinamiziranju ukupnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, sa fokusom na intenziviranje ekonomske sradnje u narednom periodu. Ministar UAE obavijestio je crnogorskog kolegu da je Abu Dabi razvojni fond dodatno poboljšao uslove za ranije dogovoreni kredit za podršku poljoprivredi, što je dogovoreno tokom zvanične posjete Podgorici. Ministri su postigli dogovor oko dalje liberalizacije viznog režima koja će olakšati komunikaciju i saradnju poslovne zajednice.

Takođe, ministar Lukšić je imao sastanak u Fedraciji privrednih i industrijskih komora UAE. Ministar je ocijenio da ohrabruje odluka Federacije da otvori predstavništvo u Crnoj Gori koje bi imalo regionalni karakter, a što je uslijedilo nakon što je privredna delegacija imala priliku da se upozna sa potencijalima za saradnju tokom posjete u martu ove godine.

Ministar Lukšić razgovarao je i sa predsjednikom Etihad Airways, James Hoganom, o mogućnostima saradnje Montenegroerlajns i Etihad Airways, kojom prilikom je predsjednik Etihada iskazao interes za saradnju. U tom kontekstu, održani su radni sastanci na operativnom nivou između dvije avio kompanije i dogovoreni konkretni koraci  dalje komunikacije i posjete tima Etihad Aitwaysa Crnoj Gori kako bi se definisali modeli saradnje i partnerstva između Montenegroairlines i Etihad Airwaysa.

Na marginama Konferencije UN, ministar Lukšic se sastao sa egipatskim kolegoom Nabil Fahmi-om sa kojim su dogovoreni konkretni koraci održavanja konsultacija na operativnom nivou dva ministarstva, ekonomske saradnje koristeći postojeći mehanizam Poslovnog savjeta Egipta i Kanade, kao i identifikovanje egipatskih i crnogorskih kompanija koje imaju potencijal za saradnju u cilju uspostavljanja komunikacije i eventualne saradnje.

Posjeta UAE i bilateralni susreti doprinijeće dodatnoj afirmaciji Crne Gore, promociji njenih ekonomskih interesa i dinamiziranju ekonomskih i ukupnih odnosa dvije zemlje.

 

 

 

Portal Analitika