Društvo

Jovana Perošević-prva Crnogorka na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji

jovanaok
P
omorsku akademiju u Anapolisu ove godine pohađa treći kadet iz Crne Gore, devetnaestogodišnja Jovana Perošević iz Bijelog Polja. Jovana je prva djevojka iz Crne Gore na toj prestižnoj američkoj obrazovnoj institutciji.

Jovana Perošević-prva Crnogorka na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji
Portal AnalitikaIzvor

Jovana Perošević uspješno privodi kraju prvu godinu na Pomorskoj akademiji u Anapolisu uprkos, kako kaže za Glas Amerike, brojnim poteškoćama i izazovima s kojima se suočavala na početku školovanja u Sjedinjenim Državama.

"Bilo mi je najteže da se organizujem oko svog vremena, zato što imamo toliko obaveza ne samo akademskih i fizičkih već i vojnih obaveza koje nameće život na prvoj godini. Svake nedelje smo imali profesionalne testove vojnog znanja kojim se završavala jedna zamorna nedjelja domaćih zadataka i ispita. Vremenom sam uspjela da se prilagodim i stvarno sam se zaljubila u način i kulturu života koji akademija diktira", kazala je Perošević.

Prelazak iz civilnog u vojni život za Jovanu je ipak bio šokantan. Služenje u vojsci međutim smatra plemenitim pozivom, zbog čega je i odlučila da se prijavi za Pomorsku akademiju.

"Zaista je velika čast što sam ovdje, zbog povjerenja koje mi je ukazala ova akademija, ova država i moja država, koju ovdje predstavljam. Kad god vidim moju zastavu da se vijori bilo gdje na akademiji, svjesna sam toga i odgovornosti koju imam", saopštila je Perošević.

Devetnaestogodišnja Jovana prva je djevojka iz Crne Gore na ovoj akademiji, na kojoj su prije nje diplomirali Savo Franović i Roberto Golović.

Četvorogodišnji program koji pohađa započet je 1863.godine i na njemu je diplomiralo više od 470 stranih studenata iz 70 zemalja. Među 4500 kadeta ove godine je i najveći broj njihovih kolega iz inostranstva do sada, 58 iz 30 zemalja, kaže direktor za međunarodne programe Tim Dišer. (Portal RTCG)

 

 

Portal Analitika