Abiznis

Kako je Gaspromu upala kašika u med

0405gasprom
M
eđunarodni monetarni fond je Ukrajini nedavno odobrio kredit od 17 milijardi dolara, a paradoks je što će od toga najviše koristi imati - ruski Gasprom. U svom komentaru francuski dnevnik Figaro, podsjeća da je MMF donio odluku da odmah deblokira prvu tranšu pozajamice, od 3,2 milijardi dolara, koja će prije svega biti iskorišćena za izmirivanje ukrajinskih dugova prema ruskoj naftnoj kompaniji Gasprom.

Kako je Gaspromu upala kašika u med
Portal AnalitikaIzvor


Takva odluka donijeta je pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin polovinom aprila u pismu, upućenom zemljama koje uzvoze ruski gas, naveo da ukrajinski Naftogaz Gaspromu duguje 2,2 milijarde dolara.



Osim toga, podsjetio je tada Putin, za nepoštovanje energetskih ugovora Ukrajina Rusiji duguje 18 milijardi dolara, a još 17 milijardi trebalo bi da vrati zbog popusta odobrenog 2009. godine, koji Moskva i dalje stavlja pod znak pitanja.



Poslije odluke MMF-a, Ukrajina bi zauzvrat trebalo da sprovede političke i nepopularne ekonomske reforme i da preduzme korake u cilju borbe protiv korupcije. Međunarodna organizacija je naglasila i da će odobrena pomoć ponovo biti razmotrena, ukoliko Ukrajina izgubi kontrolu nad istočnim dijelom zemlje.

b92

Portal Analitika