Abiznis

Pejović: Moraćemo stvarati obavezne zalihe nafte, pregovori o energetici sljedeće godine

pejovicok
E
nergetika je jedna od najznačajnijih oblasti djelovanja Evropske unije, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović koji očekuje da će Crna Gora mjerilo za otvaranje Poglavlja 15 ispuniti do kraja ove godine i da će pregovore otvoriti već naredne.

 Pejović: Moraćemo stvarati obavezne zalihe nafte, pregovori o energetici sljedeće godine
Portal AnalitikaIzvor

Pejović je listu Elektroprivreda kazao da je analitički pregled pravne tekovine pokazao je da je crnogorsko zakonodavstvo u velikoj mjeri usklađeno s pravnom tekovinom EU u toj oblasti.

Međutim, posebna pažnja će tokom pregovora biti posvećena Direktivi koja nameće obavezu državama članicama da održavaju minimalne zalihe sirove nafte i naftnih derivata.

“Crna Gora je dobila mjerilo za otvaranje ovog poglavlja kojim se zahtijeva da izradimo detaljan Akcioni plan za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU koja se odnosi na obavezne 90-dnevne rezerve nafte ili naftnih derivata, uspostavljanje centralnog tijela za obaveze rezerve nafte i unaprijeđenje skladišnih kapaciteta”, rekao je Pejović.

Imajući u vidu finansijsku zahtjevnost te obaveze i činjenicu da je većina zemalja tokom pregovora zatražila prelazno razdoblje za potpunu implementaciju te Direktive, Crna Gora planira da zatraži dodatni vremenski period kako bi se po tom pitanju usagladila s evropskim propisima.

“Crna Gora je već započela aktivnosti na ispunjavnju mjerila za otvaranje tog poglavlja. Formirana je Radna grupa koju čine predstavnici državne uprave, kao i privatne kompanije koje su glavni učesnici na tržištu nafte i gasa - Jugopetrol Kotor i Montenegro Bonus Cetinje”, naveo je Pejović.

On podsjeća da su ozbiljnije reforme u energetici počele 2006, nakon stupanja na snagu Sporazuma o Energetskoj zajednici, u kojem je Crna Gora ugovorna strana.

Uslijedilo je usvajanje zakona o energetici i o energetskoj efikasnosti. Nafta je regulisana Zakonom o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa.

Vlada je u maju prošle godine usvojila Nacrt strategije razvoja energetike Crne Gore posebno biogoriva, koji bi se koristili u transportu.

“Intenzivan rad na zakonodavstvu očekuje se u narednim mjesecima kako bi, u rokovima koji su dogovoreni u okviru Energetske zajednice, implementirali Treći paket i Direktivu o obnovljivim izvorima energije iz 2009”, kazao je Pejović.

On je ocijenio da je prenošenje iskustava iz pregovaračkog procesa od izuzetnog značaja za Crnu Goru, posebno kada je riječ o novoj članici kao što je Hrvatska, koja je 2008. otvorila, a 2009. godine privremeno zatvorila 15. poglavlje.

S obzirom na to da je i ona dobila prelazno razdoblje za pitanje strateških 90-dnevnih rezervi nafte, članovi crnogorske Radne grupe za izradu akcionog plana za strateške rezerve nafte su već održali sastanke s hrvatskim ekspertima o ovom pitanju kako bi prenijeli iskustvo i predložili najbolji model za ispunjavanje mjerila.

“Ukoliko sve bude u skladu s predviđenim planom, ne očekujemo poteškoće kada je o ovim pitanjima rije” zaključio je Pejović.(Mina Business)

 

Portal Analitika