Svijet

Ban Ki-mun: Novinari progonjeni zbog neprijatnih istina koje saopštavaju

0305bankimoon
S
loboda medija je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je ključno za opstanak demokratije, kazao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun povodom Svjetskog dana slobode medija, upozorivši da su novinari progonjeni, hapšeni i da ih ubijaju, prenosi Blic.

Ban Ki-mun: Novinari progonjeni zbog neprijatnih istina koje saopštavaju
Portal AnalitikaIzvor

- Sloboda izražavanja, nezavisni mediji i opšti pristup znanju učvrstiće naše napore za postizanje trajnih rezultata za ljude i planetu - navodi Ban Ki-mun u zvaničnom obraćanju.

On je upozorio da novinare i dalje otimaju, hapse, premlaćuju i ubijaju jer govore ili pišu o „neprijatnim istinama“.

- Takvo postupanje prema novinarima je nedopustivo u svijetu koji, više nego ikada, zavisi od globalnih informativnih medija i novinara koji u njima rade - rekao je generalni sekretar UN-a.

- Na Svjetski dan slobode medija pozivam sve vlade, društva i pojedince da aktivno brane ovo temeljno ljudsko pravo - poručio je Ban Ki-mun.

On je podsetio je da je prošle godine ubijeno 70 novinara, od kojih su mnogi izgubili živote u oblastima u kojima se vode oružani sukobi. Ove godine ista sudbina do sada je zadesila 14 novinara.

- U zatvorima je prošle godine umrlo 211 novinara, od 2008. ih je u egzilu završilo 456, a od 1992. broj ubijenih novinara premašio je hiljadu - što je skoro jedan novinar svake sedmice. Ovo su uznemirujuće brojke. Iza svake takve statistike se krije žena ili muškarac koji su jednostavno obavljali svoj zakoniti posao - dodao je on i istakao da „ne smije izostati kazna za one koji nasiljem, zastrašivanjem ili izvrtanjem sudskih procedura ometaju ili osujećuju njihov rad“.

Prema njegovim riječima, „temeljna sloboda primanja i saopštavanja informacija posredstvom medija ugrožena je svakog dana u godini“.

Skupština UN-a proglasila je Svjetski dan slobode medija 3. maja 1993, u skladu s Opštom deklaracijom o ljudskim pravima.

Foto: barefootcollege.org

Portal Analitika