Društvo

Mustafić: Turska pouzdan partner

025ic
O
dnosi Crne Gore i Turske veoma su dobri na političkom i na društvenom planu, a Turska je pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka NATO-u i EU, saopštio je potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić.

Mustafić: Turska pouzdan partner
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić je to saopštio tokom posjete ministra životne sredine i urbanizma u Turskoj Vladi Idriza Guludže Baru i Ulcinju.

Guludže  je,  sa delegacijom obišao Stari Bar , zdanje Islamskog centra,  objekat rekonstruisane Škanjevića džamije i Omerbašića džamiju i razgovarao sa  glavnim imamom Mujdinom Milaimijem, predsjednikom Odbora Islamske zajednice Ćazimom Alkovićem, predsjednikom Odbora za izgradnju Islamskog centra Bajazitom Karađuzovićem, članovima ovih odbora i vjerskim službenicima.

Mustafić  se zahvalio turskim zvaničnicima na  veoma važnim projektima koji se u saradnji sa turskom agencijom TIKA realizuju u Baru.

"Islamski centar započeli smo sredstvima naših donatora i doveli ga do određene faze, ali zahvaljujući organizaciji TIKA i turskoj Vladi uspjeli smo da ga dovršimo i vidimo u ovakvom sjaju. Sigurni smo da će kroz našu dalju saradnju biti realizovani i planirani projekti u oblasti unapređenja  poljoprivrede, školstva, sporta i zdravstva, koji od značaja za sve građane Bara", kazao je Mustafić, napominjući da je Bar grad multivjerskog i multinacionalnog sklada, sa sačuvanim naslijeđem  osmanlijske kulture.

Glavni imam Mujdin Milaimi ukazao je na značaj višenamjenskih funkcija Islamskog centra-molitvenog prostora, obrazovnih objekata,obdaništa,  bibiloteka, kongresne sale, restorana.

"Ovaj objekat je izgrađen na vakufskom zemljištu, vlasništvu Islamske zajednice  i jedan je od najmodernijih objekata ovakve vrste u regionu, te će služiti vjernicima u Baru, ali i šire", kazao je Milaimi.

Turski ministar Guludže  je kazao da je impresioniran  planiranim sadržajima Islamskog centra i ukupno, sačuvanim islamskim i osmanlijskim nasljeđem u Baru.

"Imate veoma lijepu obalu i prostor koji treba sačuvati, kroz održivi razvoj i ravnotežu koja se neće narušiti. Sa predstavnicma vaše Vlade dogovorili smo konkretnu saradnju u više oblasti. Što se nasljeđa tiče, naše zemljišne knjige i dokumenta koja se tiču Bara i drugih gradova u Crnoj Gori iz osmanlijskog perioda, učinićemo  dostupnim u narednom periodu", kazao je ministar Guludže

On je kazao da je uvjeren da će , u narednom periodu, saradnja svije države biti još intezivnija, jer Turska poklanja posebnu pažnju odnosima sa zemljama Balkana.

Guludže i njegovi saradnici  obišli su potom i Ulcinj gdje su razgovarali sa predsjednikom Opštine Fatmirom Đekom njegovim saradnicima i poslanicima u Skupštini Crne Gore iz Ulcinja.

U delegaciji su bili i ambasador Turske Mehmed Nijazi Tanlir, direktor organizacije TIKA za Crnu Goru Mustafa Jazidži,  direktor državne Uprave za zemljišne registre i katastar Davut Gunej  sa saradncima.

 

Portal Analitika