Abiznis

NIKČEVIĆ: Natjeraćemo državne organe da se bave svojim poslom

nikcevic
E
konomski razvoj Crne Gore jedino može biti garant svijetle budućnosti crnogorske mladosti, poručili su predstavnici Saveza sindikata, koji će, kako su dodali, nenasilnom borbom natjerati političare da rade svoj posao.

NIKČEVIĆ: Natjeraćemo državne organe da se bave svojim poslom
Portal AnalitikaIzvor

Sa skupa poručeno da Crna Gora mora biti država socijalne pravde Sa skupa poručeno da Crna Gora mora biti država socijalne pravde

Generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević, je nakon protestne šetnje povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada, 1. maja, kazao da ta sindikalna organizacija nije i neće biti socijalna ustanova, već ravnopravan partner Vlade i poslodavaca.

„Socijala je nadležnost države i njenih institucija i natjeraćemo ih da se bave svojim poslom, jer Crna Gora mora biti država socijalne pravde, što je i Ustavom garantovano“, rekao je Nikčević nakon protestne šetnje, koja je u deset sati počela ispred prostorija SSCG.

Sindikalci su prošli ulicama Novaka Miloševa, Slobode i bulevarima Sv. Petra Cetinjskog i Džordža Vašingtona do Trga Svetog Petra Cetinjskog, gdje je organizovan muzički hepening, na kojem učestvuju Autogeni trening, Perper i Zabranjeno pušenje. Voditelji programa su bili članovi grupe The Books of Knjige.

Buksovci, po običaju, nasmijali sve prisutne Buksovci, po običaju, nasmijali sve prisutne

Nikčević je saopštio da je sve veći pritisak članova SSCG da se riješe njihovi problemi zbog čega je neophodno aktivirati sve resurse.

„Neznanje, a pogotovo nepoštovanje zakona mora da škodi. Političari koji pokušavaju da ucjenjuju sindikate i progone sindikalne aktiviste zaslužuju da im uskratimo pravo na rad i raskinemo im ugovore, kao što oni to čine sa zaposlenima, nepoštovanjem Zakona o radu“, naveo je Nikčević na proslavi organizovanoj pod sloganom - O nama sa nama.

Muzički program otvorio bend Autogeni trening Muzički program otvorio bend Autogeni trening

On je poručio da će SSCG nenasilnom borbom natjerati političare da rade svoj posao, kao i da će ih, ukoliko oni to ne budu htjeli ili znali, vratiti odakle su došli.

„Ukoliko to ne budu htjeli ili znali, ne preostaje nam ništa drugo nego da ih vratimo odakle su došli, a da njihovo mjesto zauzmu sposobniji i pametniji. Za to nam treba samopouzdanje, građanska hrabrost, jedinstvo i solidarnost“, poručio je Nikčević.

On je kazao da je Crna Gora država jednakih, u kojoj nema manjina, kao i da njena snaga dolazi iz naroda.

„Neka jedina manjina od danas budu neodgovorni kreatori naših sudbina, koji su Crnu Goru pretvorili u poligon za političke obračune. Ima ovdje dovoljno pustih planina i visina, pa neka se tamo izdignu iznad naroda i neka tamo budu zaludni i troše svoje vrijeme, a neka nas ostave na miru“, rekao je Nikčević.

Na platou ispred spomenika Svetog Petra Cetinjskog okupilo se oko 200 ljudi Na platou ispred spomenika Svetog Petra Cetinjskog okupilo se oko 200 ljudi

Međunarodni praznik rada obilježava se u svijetu u znak sjećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine. U Sjedinjenim Američkim Državama tada je organizovano oko pet hiljada štrajkova nezadovoljnih radnika koji su zahtijevali obezbjeđivanje dnevnog radnog vremena od osam sati, odmora i kulturnog uzdizanja.

U Čikagu su 3. i 4. maja izbili sukobi između radnika i policije, bilo je poginulih, a vođe štrajka osuđene su na smrt. Predstavnici radnika iz cijelog svijeta tri godine kasnije, u Parizu na Drugom kongresu Internacionale, odlučili su da svake godine slave Prvi maj kao međunarodni praznik radničke borbe i solidarnosti.

Prvomajska šetnja u Podgorici Prvomajska šetnja u Podgorici

Od tada radnici svakog 1. maja organizuju priredbe, zborove i demonstracije, izlaze na ulice tražeći bolje uslove života i rada. Prvi maj je kao i u većini zemalja svijeta, državni praznik i u Crnoj Gori.(Mina business, foto: Portal RTCG)

 

Portal Analitika