Društvo

MERKEL: Nećemo sukobe u Evropi riješiti vojnim sredstvima, Rusija je partner

0105merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel je, uoči evropskih parlamentarnih izbora narednog mjeseca, izjavila da se sukobi u Evropi ne mogu rješavati metodama iz Prvog ili Drugog svjestkog rata i najavila da će nastaviti da radi na partnerskim odnosima sa Rusijom.

MERKEL: Nećemo sukobe u Evropi riješiti vojnim sredstvima, Rusija je partner
Portal AnalitikaIzvor

"Da li ćemo išta naučiti 100 godina nakon Prvog svjetskog rata i 75 godina nakon početka Drugog svjetskog rata, ako posegnemo za istim metodima. Ne. Ja ću nastaviti da radim na dobrim odnosima sa Rusijom", rekla je Merkel i dodala da "nećemo riješiti naše sukobe u Evropi vojnim sredstvima, vojna rješenja mogu biti isključena", dodala je ona dobivši jak aplauz 1.200 prisutnih simpatizera. 

Njemačka, koja se u velikoj mjeri oslanja na uvoz ruskog prirodnog gasa, nastoji da umiri napetosti zbog Ukrajine i na zapadu je viđena kao zemlja koja nije rada uvođenju sankcija Moskvi, prenio je Rojters. 

Anketa televizije ARD objavljena sinoć pokazala je da je 72 odsto Njemaca zabrinuto da bi mogao da se vrati hladni rat između Rusije i Zapada, dok se samo 18 odsto ispitanika izjasnilo za vojnu podršku Ukrajini. Angela Merkel će u petak posjetiti američkog predsjednika Baraka Obamu i razgovarati o rješenju krize u Ukrajini i prioritetima NATO . 

"Mi pomažemo Ukrajini na teškom putu i mi želimo da nastavimo da imamo razumno partnerstvo s Rusijom", rekla je kancelarka Merkel.

 

Portal Analitika