Finansije

Bivša Juga na 90 milijardi eura duga

3004jugoslavijazastavaok
J
avni dug država bivše SFRJ dosegao je fantastičnih 90 milijardi eura i male su šanse da te države ikad otplate tolike dugove. Dug cijele bivše Jugoslavije bio je četiri i po puta manji, odnosno oko 20 milijardi dolara.

Bivša Juga na 90 milijardi eura duga
Portal AnalitikaIzvor

Rekorder je za sada Slovenija, čiji će dug ove godine dostići skoro 28,8 milijardi eura, ali ona ima i najmanje razloga za brigu jer je njen bruto domaći proizvod najveći, pa ima mogućnosti da ono što je uzela i vraća. Javni dug Slovenije u 2013. godini porastao je na 71,7 odsto bruto domaćeg proizvoda i procjena je da će ove godine dostići gotovo 81 odsto BDP-a.

Na drugom mjestu je Hrvatska sa malo manjim zaduženjem od oko 28,7 milijardi, a prati ih Srbija sa dugom koji je prešao 20 milijardi eura. Ministarstvo finansija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju marta iznosio 20,507 milijardi eura, što je 62,3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ostale države debelo zaostaju, ali, imajući u vidu njihovu ekonomsku snagu i ono što duguju je previše. Tako je Bosna i Hercegovina dužna oko 5,5 milijardi eura, Makedonci su za državne potrebe pozajmili 2,7 milijarde, a Crna Gora je dužna 1,7 milijardu.

Po ocjeni domaćih ekonomista, sve zemlje bivše SFRJ, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo i ako ne preduzmu hitne i oštre mjere u njega će i zapasti. Kako kaže saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović, zemlje bivše države tonu u velike dugove jer su raspad i dezintegracija tržišta destruktivno djelovali na industriju, proizvodnja je padala, tržište se smanjilo, a konkurentnost privreda i firmi značajno pala.

(bizlife.rs)

Portal Analitika