Društvo

Krajem maja četvrti 2BS Forum

2bsok3004
O
vogodišnji, četvrti 2BS Forum (To Be Secure Forum) biće održan u periodu 29 - 31. maja u Hotelu Splendid, Budva.

Krajem maja četvrti 2BS Forum
Portal AnalitikaIzvor

PR koordinator Foruma 2BS Vidak Latković, kazao je da je Forum, ozbiljnom organizacijom i renomeom učesnika prepoznat, ne samo kao regionalni, već i međunarodni skup na kojem se diskutuje o najznačajnijim pitanjima međunarodne i bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi.

- Naš cilj je od početka bio da stvorimo prepoznatljiv forum na kojem se okupljaju visoki zvaničnici i donosioci odluka, akademici, novinari i mladi ljudi iz cijelog svijeta.  Učesnici na forumu diskutuju  o najznačajnijim bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama u cilju kreiranja preporuka i modela za prevazilaženje najznačajnijih prijetnji međunarodnoj bezbjednosti. Upravo ovo ga čini i drugačijim, jer se pitanja sa agende razmatraju kroz prizme različitih učesnika i time obogaćuje diskurs o ovoj temi – rekao je Latković.

On je naveo da će ove godine svoj doprinos razvoju kvalitetne diskusije, između ostalih, dati i g. Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), Igor Lukšić, potpresjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, Milica Pejanović-Đurišić, ministarka odbrane Crne Gore, Nj. E. gđa Sju K. Braun, ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Hojt Brajan Ji, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja,. Kolinda Grabar-Kitarovic, pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, Mimi Kodheli, ministar odbrane Albanije, Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije, Talat Kshaferi, ministar odbrane Makedonije, Miroslav Lajčák, potpredsjednik Vlade i ministar za vanjske i evropske poslove Slovačke g. Roman Jakič, ministar odbrane Slovenije.

Očekuje se da će oko 400 učesnika prisustvovati četvrtom 2BS Forumu.

- Imajući sve ovo u vidu, kao i prethodne forume, slobodan sam ustvrditi da je 2BS Forum postao priznat i prepoznat širom međunarodne zajednice, a mnogi ga porede sa „Minhenskom bezbjednosnom konferencijom“ na Balkanu.  Danas, sa ponosom možemo istaći, da je 2BS Forum postao svojevrsno obilježje Crne Gore i jedan od njenih „izvoznih brendova“ koji je međunarodno prepoznat – naglasio je Latković.

Pod nazivom „NATO u 21. vijeku: moderni izazovi i nova područja djelovanja“, četvrti 2BS Forum će se baviti nekim od najvećih izazova i prijetnji u ovoj deceniji, analizirati iste i odrediti njihov eventualni uticaj na region. Fokus ovogodišnjeg foruma će biti na modernim bezbjednosnim izazovima kao što je sajber odbrana. Pored ovih pitanja diskutovaće se i o NATO politici otvorenih vrata, Avganistanu nakon povlačenja međunarodnih trupa krajem 2014. godine, borbi protiv terorizma, kao i o mnogim drugim važnim pitanjima iz oblasti bezbjednosti.

- Dan uoči zvaničnog otvaranja 2BS Foruma održaće se i 60-ti Samit šefova Atlantskih savez koji se prvi put od postojanja Svjetske organizacije atlantske povelje održava van Brisela. To je veliki uspjeh za Crnu Goru jer joj na ovaj način transatlantska zajednica želi dati punu podršku za dobijanje poziva za članstvo u NATO-u.  Svjetska organizacija atlantske povelje (ATA) je organizacija koja se bavi promocijom demokratije, evroatlantskih ideja i vrijednosti i koja je prepoznata u svjetskoj javnosti kao „mlađi brat“ NATO-a. Samit će okupiti oko 100 učesnika iz 36 zemalja svijeta – kazao je Latković.

Ovogodišnji 2BS Forum i sastanak šefova Atlanskih saveza će biti prilika za obilježavanje važnih jubileje kao što su 5, 10 i 15 godina NATO proširenja, 20 godina Partnerstva za mir i 60 godina od osnivanja Svjetske organizacije atlantske povelje sa sjedištem u Briselu (ATA).

Organizator 2BS Foruma je Atlantski savez Crne Gore, pokrovitelj je Vlada Crne Gore, dok su tradicionalni partneri NATO i Ambasada SAD u Podgorici.

Portal Analitika