Abiznis

Kostić: Nije dobro što poreski dug raste

3kostic
P
oreska uprava objavila je Crnu listu 200 poreskih dužnika, koji ukupno duguju preko 149 miliona. U odnosu na listu koja je objavljena u januaru poreski dug veći je 9 miliona a dugovi kompanija koje su na vrhu liste ostali su isti.

Kostić: Nije dobro što poreski dug raste
Portal AnalitikaIzvor

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže za Antenu M da nije ohrabrujuća činjenica da poreski dug raste. Više je mogućih razloga za to a glavni bi mogla da bude nelikvidnost, kaže Kostić.

- Mogu da budu posljednica raznih privrednih uslovljenosti i trenutne ekonomske situacije. Mi znamo da je jedan od gorućih problema crnogorske ekonomije nelikvidnost privrede i da se nelikvidnost privrede u raznim vremenskim periodima pojačava i da je to uzrok koji se pretvara u posljedicu i obratno, izjavio je Kostić za Antenu M.

Prema njegovim riječima, osim toga treba imati u vidu još jedan aspekt:

- Treba imati u vidu da u situaciji primijenjenih rješenja potencira se poreski dug, jer po Zakonu o platnom prometu preduzeća su dužna da kad prodaju proizvode i usluge da ispostave fakturu, nezavisno od toga da li je ona naplaćena treba da plate porez. Često se onda u tom lancu finansijske nediscipline kad preduzeća nijesu u stanju da naplate svoja dugovanja, stvara poreska obaveza a onda oni nemaju iz čega da je naplate s obzirom na to da nijesu naplatili svoja tekuća potraživanja, dodao je Kostić.

Na listi koja je objavljena juče najveći dužnik je Duvanski kombinat sa preko 35 miliona, zatim Pantomarket sa skoro 10 miliona te zavala invest sa 6,5 miliona eura duga.

 

Portal Analitika