Društvo

CGO održao akciju “Pozovi: spriječi ili liječi korupciju!”

cgo_1
U
okviru projekta “Inspekcijom protiv korupcije!” koji realizuje Centar za građansko obrazovanje CGO danas je, u tržnom centru Mall of Montenegro u Podgorici, organizovana peta i pretposljednja ulična akcija “Pozovi: spriječi ili liječi korupciju!”, tokom koje je građanima dijeljen promotivni materijal kroz koji se ukazuje na štetnost i oblike korupcije.

CGO održao akciju “Pozovi: spriječi ili liječi korupciju!”
Portal AnalitikaIzvor

- U toku akcije, građani i građanke su imali mogućnost da se informišu o različitim oblicima korupcije i nezakonitih radnji koje oni sami mogu prijaviti Upravi za inspekcijske poslove, a na samom štandu mogli su anonimno popuniti prijavu i ubaciti lično u kutiju za prikupljanje prijava - saopšteno je iz CGO-a.

Iz te organizacije je saopšteno da su aktivisti CGO-a podijelili nekoliko stotina lifleta i prikupili na desetine prijave građana.

Prva u nizu ovih akcija je održana 18. marta na uglu Njegoševe i Hercegovačke ulice, druga 24. marta u tržnom centru Delta city, treća 1. aprila na Rimskom trgu, dok je četvrta održana na trgu Republike, a do kraja maja planirana još jedna slična ulična akcija .

CGO je ranije otvorio i SOS liniju za prijavu korupcije inspekcijskim organima putem koje građani, kao i pravni subjekti, mogu prijaviti konkretne primjere koruptivnih radnji iz domena djelovanja inspekcijskih organa direktno CGO-u. Ta linija je dopuna već postojećoj SOS liniji Uprave za inspekcijske poslove.

Projekat “Inspekcijom protiv korupcije!” u okviru kojeg je sprovedena akcija, se realizuje kroz Program podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog pravosuđa a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici, Biro Stejt dipartmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona INL.

Opšti cilj projekta „Inspekcijom protiv korupcije” je da doprinese povećanju povjerenja javnosti u krivično-pravni sektor kroz sprovođenje efikasnih аktivnosti zа prаćenje vladinih odgovora na nezаkonite rаdnje i korupciju. Specifični cilj projekta je dа se prаte аktivnosti i jačaju kаpаciteti Uprаve zа inspekcijske poslove i inspekcijskih jedinica kаo građanima/kama nаjbližeg instrumentа zа adresiranje korupcije i loših praksi u poslovanju.

Portal Analitika