Abiznis

MUGOŠA: Glavni grad će profitirati, a i KAP će dobro proći

2904aluminica
G
lavni grad će donošenjem odluka o razgraničenju i proglašenju područja Kombinata aluminijuma (KAP) biznis zonom pomoći održavanju proizvodnog procesa i privlačenju investitora koji će proširiti postojeću proizvodnju i kapacitete fabrike, saopštio je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša.

MUGOŠA: Glavni grad će profitirati, a i KAP će dobro proći
Portal AnalitikaIzvor


„U toj zoni se do 2025. godine, osim proizvodnje, ne može raditi ništa. Tako je predviđeno planom“, kazao je Mugoša na konferenciji za novinare organizovanoj uoči sjednice Skupštine Glavnog grada, na kojoj će biti razmatrane predložene odluke u vezi sa KAP-om, javlja Mina.



Mugoša se nada da će Skupština Glavnog grada sjutra usvojiti predloge odluka o davanju saglasnosti za međusobno razgraničenje zemljišta između Opštine Podgorica i KAP-a, i njegovih pogona Kovačnice i Prerade, na području katastarskih opština Dajbabe, Cijevna i Botun, kao i o utvrđivanju zone KAP-a biznis zonom.



Mugoša je saopštio da će nakon razgraničenja Glavnom gradu pripasti 565,7 hiljada metara kvadratnih zemljišta, a KAP-u 417,8 hiljada kvadratnih metara.



„Glavni grad će profitirati, a i KAP će dobro proći. Glavni grad je dobio 150 hiljada kvadratnih metara više zemljišta, koje je kvalitetnije. To je dobro i mi smo zadovoljni“, rekao je Mugoša.



On je dodao da se odlukom o razgraničenju ne završava taj posao. Usvajanje odluke je, kako tvrdi, preduslov da stečajni sudija i upravnik KAP-a kažu da li je to dobro odrađeno.



Mugoša je saopštio i da će usvajanjem predložene odluke o biznis zoni ona biti tačno ograničena, dok će, u skladu sa zakonom, investitor biti oslobođen plaćanja naknada za komunalno opremanje objekata od opšteg interesa, kojima pripadaju i proizvodni sistemi koji zapošljavaju 50 radnika.



„Ako se naknadno nešto od objekata u toj zoni bude gradilo ili povećavalo - o tom, po tom. Sada je važno da se održi proizvodnja“, rekao je Mugoša.



On je ocjene koordinatora Foruma 2010, Žarka Rakčevića, da se prodajom KAP-a nikšićkoj kompaniji Uniprom nanosi šteta Glavnom gradu i države, jer mu se vrijedna imovina praktično poklanja u bescijenje, nazvao gomilom neistina izrečenih u političke svrhe.



„Rakčević je prilično agresivan u nastupima. Njegova frizura me podsjeća na predsjednika Sjeverne Koreje, Kim Jong-una. Vjerovatno kroz tu projekciju ga doživljavam kao nekoga ko bi sada da vedri i oblači i mačem siječe. To su prošla vremena”, poručio je Mugoša.



On je kazao da je glupost tvrdnja predstavnika Foruma 2010 da će Glavni grad izgubiti usvajanjem predloženih odluka.



„Nije valjda da neko misli da bi se bilo ko na prostoru zone KAP-a, gdje se nalazi bazen crvenog mulja, mogao baviti bilo čim drugim osim proizvodnjom? Osim toga, Glavnom gradu pripada oko 400 hiljada kvadratnih metara urbanističkih parcela uz put, a ne KAP-u, kako su rekli“, naveo je Mugoša.



On je dodao da bi Rakčevića trebalo pitati kako je zemljište u Spužu koje mu pripada najprije proglašeno „nikakvim“, a zatim je na njemu izgrađen mlin.



„Neka dobro pazi kako priča ili neka dođe da otvoreno razgovaramo. Trebalo bi da se dobro orijentiše prije nego što se obrati gradonačelniku“, poručio je Mugoša.



On smatra i da predložene odluke ne bi trebalo da razmatra Skupština Crne Gore, jer je Ustavom jasno definisano šta je čija nadležnost.



„Skupština Crne Gore donosi neustavna akta radi ostvarenja sitnih politikantskih interesa ili bolesnih egoambicija pojedinaca, koji su se identifikovali sa lozom Petrovića. Oni bi da donose odluke, da su im puna usta demokratije, jedna ruka u lijevom džepu, a druga na srcu, i sve se tobož radi u interesu Crne Gore“, rekao je Mugoša.



Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, za imovinu KAP-a ponudio 28,5 miliona EUR, ali je kao uslov tražio cijenu struje od 38 EUR po megavat satu (MWh) u narednih pet godina. Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić prihvatio je ponudu Uniproma.



Osim cijene struje, Pejović je tražio da se krug KAP-a proglasi industrijskom zonom kako bi mu se omogućila izgradnja objekata. Uslov je i da Vlada višku radnika isplati otpremnine, kao što je to bio slučaj u Željezari prije tri godine.



Trenutno je u KAP-u zaposleno 720 radnika, dok je Pejović u ponudi naveo da će mu u početku biti potrebno 300 radnika.

 

foto: ekapija.ba

Portal Analitika