Društvo

DROBNIČ: Zadovoljni smo radom crnogorskog sudstva

2904medenica
Š
ef Delegacije Evropske Unije (EU) u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je danas da je zadovoljan radom crnogorskog sudstva i dodao da će rezuzltati sudova biti ti koji će dati konačnu sliku da je evropsko pravo primijenjeno u našoj zemlji.

DROBNIČ: Zadovoljni smo radom crnogorskog sudstva
Portal AnalitikaIzvor

Drobnič je danas  na danu “Otvorenih vrata”, za ambasadore država koje imaju stalna diplomatska predstavništva u Crnoj Gori, istakao da može samo “dati priznanje dosadašnjem radu Vrhovnog suda i radu svih sudskih organa na izvođenju sudskih reformi”.

- Iz vaših rezultata proizilazi da imate vizuju, da znate cilj i da otprilike znate šta treba napraviti na tom putu da se ostvari taj cilj. Možda će vam proces evropskih integracija otkriti neke nove elemente, ali to je normalno. Kada počnete taj proces on je toliko kompleksan, da ne možete znati šta vas čeka. Podaci sami o sebi govore. Možemo samo da budemo zadovoljni, jer vaš uspjeh u radu je i naš uspjeh, odnosno naša garancija da će proces evropskih integracija koristiti državi Crnoj Gori, ali i nama koji se brinemo da taj proces teče sa svojom dinamikom-ocijenio je Drobnič.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Sju Kej Braun takođe je izrazila zadovoljstvo postignutim rezultatima sudstva i podvukla da su SAD i dalje posvećene pružanju pune podrške Crnoj Gori.
-Napredak zaista jeste evidentiran. Mi smo partneri, podržavamo vaše aktivnosti u oblasti vladavine prava i nastavićemo da vas podržavamo i dalje. Znamo da nije lako, ali želimo da vam zahvalimo na posvećenosti da stalno napredujete i dalje radite na reformi-kazala je ona.

Predsjednica Vrhovnog suda

Vesna Medenica

kazala je da je dan “Otvorenih vrata” dobar običaj da se ambasadorima na otvoren i transparentan način prikaže rad sudstva.


- Ovo je dobar način da vi sagledate šta smo uradili i izvršite ocjenu našeg rada- saopštila je

Medenica

.


Ona je istakla da je rješavanje problema zaostalih predmeta bio prioritet u prethodnom periodu i da je po tom pitanju urađeno mnogo posla.


-Sa početkom reformi u sudstvu je bilo samo 24 posto završenih predmeta, a danas je 76 posto završenih-


Medenica

se osvrnula i na pitanje izbora sudija i podvukla da broj sudija treba određivati po broju predmeta, a ne srazmjerno broju stanovnika.


- Ako smanjimo broj sudija, povećaće se broj predmeta. Sve sudije moraju imati jednak broj predmeta u radu i pod istim uslovima i učinkom moraju zaraditi platu- kazala je ona.


Kada je u pitanju trenutno stanje nezavršenih predmeta,

Medenica

kaže:- U Vrhovom sudu su samo dva nezavršena predmeta iz 2013, u Apelacionom sudu samo jedan slučaj. Svi građanski predmeti u Višem sudu u Bijelom Polju su završeni, a probleme imamo u Višem sudu u Podgorici. Administrativni sud će završiti sve predmete iz 2013. zaključno do 30. maja. Ovo su odlični rezultati- ocijenila je

Vesna Medenica

.


Ona je najavila i novine u sudstvu, koje će se prvenstveno ticati izmjene Zakona o sudovima i uvođenja obaveznog ocjenjivanja rada sudija.


- Jačanje nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva, unrapređenje krivičnog i građanskog prava, smanjenje broja zaostalih predmeta, unapređenje alternativnih načina za rješavanje sporova, unapređenje kapaciteta su velike obaveze sudstva. Nadam se da ćemo zajedničkim radom ostvariti transparentnost i nadamo se da će i država pomoći u tome- zaključila je

Medenica

.

Portal Analitika