Abiznis

Objavljena nova Bijela lista poreskih dužnika

okbl
M
inistarstvo finansija i Poreska uprava (PU) objavili su danas novu, četvrtu Bijelu listu, odnosno spisak 117 poreskih obveznika sa najvećim stepenom fiskalne discipline i koji su u prvom kvartalu platili više od 50 hiljada eura poreza.

Objavljena nova Bijela lista poreskih dužnika
Portal AnalitikaIzvor

“Kriterijumi kojima je napravljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, redovnost izmirivanja poreskih obaveza, kao i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Objavljivanje Bijele liste predstavlja još jedan korak u podsticanju obveznika na poštovanje poreskih propisa i saradnju sa PU, koji će, uz ostale oblike saradnje, biti nastavljeni i u budućnosti.

Iz PU su naveli da pozitivan tretman mogu imati samo uredni poreski obveznici koji redovno izmiruju obaveze, doprinoseći borbi protiv sive ekonomije, ostvarenju budžetskih prihoda i unaprijeđenju poslovnog i investicionog okruženja u Crnoj Gori.

Na listi su se, između ostalih, našli Alter Modus, Erste Bank, Societe Generale, Hipotekarna banka, Pivara Trebjesa, Crnogorski Telekom i Telenor.

Tu su i Mercator CG, Budvanska rivijera, M:tel, Okov, Inditex Montenegro, Mješovito, Crnagoraput, Zetatrans, Luka Kotor i Mil-Pop.

Bijela lista poreskih obveznika prvi put je objavljena 7. juna prošle godine i redosljed na njoj ne ukazuje na to da određeni poreski obveznik poštuje poreske propise više od ostalih koji se nalaze na listi, u zavisnosti od rednog broja pod kojim se nalazi.

“Podaci pokazuju da je broj urednih poreskih obveznika mnogo veći od broja onih čija se imena objavljuju na Bijeloj listi", kazali su iz PU.

S ciljem da se, kako su dodali, obuhvati što veći broj urednih poreskih obveznika, na ažuriranoj Bijeloj listi su se našli i drugi obveznici koji uredno izmiruju poreske obaveze, a zbog ograničenog prostora se nije našao određen broj firmi koje su bila na prethodnim listama.

“Prema tome, svaki obveznik čije se ime našlo na nekoj od tih lista može se smatrati urednim poreskim obveznikom u dosadašnjem periodu, a na osnovu kriterijuma po kojima su one sačinjene”, navodi se u saopštenju.

(rtcg.me)

 

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.