Abiznis

Ivanović u Izraelu dogovorio intenziviranje saradnje na konkretnim projektima

ivanovic2904
M
inistar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Izrelu na poziv ministra poljoprivrede te zemlje Jair Šamira. Prvog dana posjete, ministar Ivanović susreo se sa rukovodiocima više instituta i organizacija koje se bave razvojem novih tehnologija u oblasti prozivodnje hrane, istraživanja, proizvodnje opreme i sistema za navodnjavanje poslednje generacije, tretmana otpadnih voda, kao i institucija koje se u oblasti šumarstva bave zaštitom od bolesti šuma i sprečavanjem širenja požara, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ivanović u Izraelu dogovorio intenziviranje saradnje na konkretnim projektima
Portal AnalitikaIzvor

- Između ostalog, ministar Ivanović posjetio je Volcani Institute (Vulkano institut) koji radi u okviru Ministarstva poljoprivrede Izrela. Ovaj naučno-istraživančki centar predstavlja izvor inovacija i razvoja poljprivrede Izrela. Sa prof. Yoram Kapulnik, direktorom istraživanja u poljoprivrede dogovorena je saradnja u oblasti edukacije mladih istraživača iz Crne Gore, zajednički rad na projektima koji bi uticali na rast produktivnosti crnogorskih poljoprivrednika i primjenu tenoloških inovacija – navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sa Hagay Snair-om, direktorom sektora šumarstva Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Izrela, ministar Ivanović razgovarao je o nastavku saradnje sa KKL. KKL je nedavno otvorio u Podgorici predstavništvo za Balkan. Gospodin Sanir predstavio je rezultate koje je Izrel ostvario u sektoru šumarstva tokom posljednjih decenija na planu pošumnjavanja, preventivne zaštite šuma od požara, sprečavanja bolesti šuma i uspostavljanja efikasnijeg sistema pošumljavanja. Ocijenjeno je da su dosadašnji rezultati dobra osnova za nastavak saradnje.

Ministar Ivanović susreo se sa više kompanija koje su iskazale interes da investiraju u crnogorsku poljoprivredu.

Prvi dan posjete ministra Ivanovića završen je sastankom i radnom večerom sa ministrom Šamirom. Tokom razgovora dogovorena je tješnja saradnja dvije zemlje u oblasti poljoprivrede, posjeta ministra Šamira Crnoj Gori sa privrednom delegacijom Izraela, naučna saradnja prije svega u oblasti zajedničkih istraživačkih projekata i nastavak saradnje u oblasti zaštite šuma preko uspostavljene kancelarije KKL.

 

 

Portal Analitika