Društvo

Vlada traži krivca za nestašicu ljekova

2904apotekaok
M
inistarstvo zdravlja u saradnji sa ostalim Vladinim tijelima već radi na utvrđivanju odgovornost i okolnosti zbog kojih je došlo do problema u distribuciji ljekova, uzrokovanih dugim tenderskim procedurama, pišu Dnevne novine.

Vlada traži krivca za nestašicu ljekova
Portal AnalitikaIzvor

Detaljna analiza će pokazati ko je odgovoran za nestašicu ljekova, kazali su iz tog resora, ne precizirajući kada će ona biti gotova.

"Još uvijek se utvrđuju okolnosti zbog kojih je došlo do problema u distribuciji ljekova tokom prošle i prvim mjesecima ove godine, kao i ko je za to odgovoran. Fond za zdravstveno osiguranje, u sklopu reforme farmaceutske politike radi detaljnu analizu o potrošnji ljekova u 2013. godini i kada dobijemo rezultate, koje ćemo prezentovati javnosti, utvrdiće se zašto je došlo do nestašice i ko je za takvo stanje odgovoran", kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva.

Tendere za ljekove i medicinska sredstva raspisuju Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" i Fond za zdravstveno osiguranje.

Dok iz "Montefarma" Dnevnim novinama nije odgovoreno na pitanja da li osjećaju odgovornost kada su u pitanju problemi vezani za nabavku ljekova, te da li je Upravni odbor pokretao postupak zbog utvrđivanja eventualne odgovornosti izvršnog direktora Budimira Stanišića, iz Fonda su kazali da su blagovremeno i u skladu sa procedurama davali saglasnosti o obezbijeđenju finansijskih sredstva opredijeljenih za te namjene za centralizovane nabavke lijekova koje sprovodi "Montefarm"

"JU Apoteke Crne Gore Montefarm za potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore vrši centralizovanu nabavku ljekova i medicinskih sredstava u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Fond za zdravstveno osiguranje, nakon dostavljenog plana potreba za lijekove i medicinska sredstva od strane AU Montefarm, a nakon dobijene saglasnosti Ministarstva zdravlja, daje saglasnost na finansijsko obezbijeđivanje sredstava u skladu sa opredijeljenim budžetom od strane Vlade Crne Gore. Fond za zdravstveno osiguranje je blagovremeno i u skladu sa procedurama davao saglasnosti o obezbijeđenju finansijskih sredstva opredijeljenih za te namjene za centralizovane nabavke lijekova koje sprovodi Montefarm", kazali su iz Fonda.

Nestašice ljekova, među kojima je jedna od većih bila u martu, kada u apotekama nije bilo većine medikamenata, bile su česte i tokom 2013. godine. Nadležni su ovakvu situaciju pravdali komplikovanim tenderskim procedurama, tražeći izmjene Zakona o javnim nabavkama.

Portal Analitika