Društvo

ĐUKANOVIĆ: Bez Univerziteta ne bi bilo ni današnje Crne Gore

2804djukanovic
P
redsjednik Vlade Milo Đukanović čestitao je u ponedjeljak u ime Vlade Crne Gore i u svoje ime studentima, profesorima, svim zaposlenima Univerziteta, rektoratu i rektoru prof. dr Predragu Miranoviću lično 40. godišnjicu osnivanja Univerziteta Crne Gore.

ĐUKANOVIĆ: Bez Univerziteta ne bi bilo ni današnje Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

„Jubilej Univerziteta je veliki praznik za Crnu Goru, jedan od najznačajnijih događaja u cijeloj njenoj istoriji. Ovaj datum je u direktnoj vezi sa 21. majem 2006. godine kada smo poslije gotovo jednog vijeka demokratskim putem obnovili svoju državu. Bez Univerziteta ne bi bilo ni današnje Crne Gore“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade.

Premijer Đukanović navodi u čestitki poslatoj rektoru prof. dr Predragu Miranoviću da su „osnivanjem Univerziteta Crne Gore ostvareni vjekovni snovi i težnje generacija u Crnoj Gori koje su se borile za sveukupnu emancipaciju na ovim prostorima“.

„Bio je to znak da je sedamdesetih godina prošloga vijeka crnogorsko društvo ostvarilo takav stepen kulturnog i ukupnog napretka, i da ima kapacitet da sopstvenim snagama i intelektualnim potencijalom može održavati i razvijati takvu elitnu instituciju, što je vrijeme potvrdilo“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

Premijer je ocijenio da je Univerzitet „u svim vremenima, i na svim meridijanima, jedan od temelja samobitnosti i zrelosti naroda i društava, motor razvoja i progresa svake države, obrazovno i naučno središte, i rasadnik kritičkog mišljenja i intelektualnih elita“ a da je u Crnoj Gori „istovremeno i prepoznatljiv pokazatelj državne i nacionalne posebnosti, i multietničnosti“.

„Posebnu ulogu i odgovornost Univerzitet ima u savremenom razvoju Crne Gore, i ostvarenju njenih evropskih i evroatlantskih integracijskih težnji, kao izvor novih znanja, koje će omogućiti bržu i kvalitetniju valorizaciju sopstvenih potencijala, i pripremati generacije za dostojanstveniju poziciju u porodici evropskih naroda i država“, navodi predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović u čestitku upućenoj rektoru Univerziteta Crne Gore prof. dr Predragu Miranoviću povodom 40. godišnjice osnivanja Univerziteta.

Predsjednik Vlade je pozdravio sve učesnike svečane akademije navodeći da zahvaljuje na pozivu ali da zbog odsustva iz Crne Gore nije u mogućnosti da prisustvuje svečanoj akademiji.

Foto: dps.me

Portal Analitika