Društvo

Danas se obilježava Svjetski dan pasa vodiča

2804pasvodicok
P
ovodom Svjetskog dana pasa vodiča koji se obilježava danas, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore poziva građane na veći stepen odgovornosti i saosjećanja sa životinjama, kao i veći stepen zaštite i odgovornosti lokalnih i nacionalne vlasti prema psima, bilo da su u pitanju ljubimci ili vodiči i pomagači.

Danas se obilježava Svjetski dan pasa vodiča
Portal AnalitikaIzvor

-Osim već postojećih korisnika pasa vodiča/pomagača, ovu vrstu asistencije čekaju još dvije osobe s invaliditetom iz Crne Gore, koje su prošle proces procjene (ispunjenosti uslova i procjene potreba i obima potreba za ovom vrstom asistencije). Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim građanima i građankama, kao i brojnim kompanijama i donatorima, zbog velikog doprinosa njihovih donacija Programu za školovanje i dodjelu pasa vodiča/pomagača- navodi se u saopštenju udruženja.

Udruženje od 2007. sprovodi kampanju i aktivnost pod sloganom: „Budi i ti donator“ koja je usmjerena na javnost i građane/ke Crne Gore, i u tom cilju u većini gradova postavljene su kasice za pse vodiče/pomagače.

-Od prošle godine naš partner na programu je i MI „Goranović“ iz Nikšića, a trenutno uspostavljamo saradnju sa kompanijom Adriatic marinas Porto Montenegru u okviru čijeg kompleksa u nekoliko objekata će biti postavljene kasice za donacije. Servis ‘’Pas vodič ili pomagač’’ je prvi takav projekat u Crnoj Gori i jedan od prvih u regionu, a za taj projekat Udruženje mladih sa hendikepom je 2009. godine dobilo i nagradu Erste Fondacije. Udruženje je kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom nivou prepoznato po programu: Pas kao vodič i/li pomagač. Članica smo Evropske federacije za pse vodiče i Udruženja rehabilitacijskih pasa Evrope, a u pogledu dodjele i školovanja pasa sarađujemo sa Centrom za rehabilitaciju Silver iz Zagreba. Iskreno se nadamo da će ovaj program nastaviti sa kontinuiranim sprovođenjem, i da će se za njega omogućiti sistemska podrška, te da će dodjela pasa korisnicima iz Crne Gore postati praksa, a da će građani/ke kao i do sada prihvatati naše pse- ističe se u saopštenju.

U udruženju očekuju da se više nikada neće ponavljati nedozvoljena ponašanja prema korisnicima pasa, kao i prema psima, te da će se poštovati njihova zakonom garantovana prava.

 

Portal Analitika