Društvo

CANU objavila registar za Rječnik crnogorskog jezika

2804canuok
C
rnogorska akademija nauka i umjetnosti objavila je Registar za Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika. U Registru su izdvojene lekseme iz starije i novije književne produkcije (od Petra I Petrovića naovamo), riječi iz crnogorskih narodnih govora, kao i leksička građa iz mnogih oblasti pisane riječi: nauke, umjetnosti, politike, žurnalistike, onomastike, administracije, privrede, sporta, domaće i strane terminologije, tehničkih disciplina različitih struka itd.

CANU objavila registar za Rječnik crnogorskog jezika
Portal AnalitikaIzvor

-Radi brže realizacije projekta i pogodnosti koje nude savremene tehnologije, Akademija se opredijelila za skeniranje djela obuhvaćenih Izvornikom za Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika i izradu elektronskog korpusa koji obezbjeđuje savremeni način prikupljanja leksičke građe. Takođe, namjenski je kreiran softver koji uvažava grafeme potvrđene u crnogorskim narodnim govorima, a definisane su i Pravopisom crnogorskoga jezika- navedeno je u saopštenju CANU.

Nakon sređivanja i pripreme Registra za publikovanje dobijen je korpus od oko 85 000 riječi. Nastavak rada na Rječniku zavisi od kadrovskih i materijalnih uslova. Kada se zadovolje pomenuti uslovi, pristupiće se akcenatskoj, gramatičkoj i semantičkoj obradi odrednica, što će uz navođenje reprezentativnih primjera i identifikaciju izvora zaokružiti rad na jednom od najvažnijih Akademijinih projekata.

Promocija Registra za Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika održaće se u utorak, 6. maja 2014. godine, u 12 časova, u sali Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. О Registru će govoriti: prof. dr Nenad Vuković, vanredni član CANU, prof. dr Tatjana Bečanović i dr Jelena Bašanović-Čečović.

Portal Analitika