Društvo

Osuđenik Nebojša Stijepović pokušao da organizuje pobunu u ZIKS-u

ziksslajd
O
suđenik Nebojša Stijepović (40), koji je u zatvoru u Spužu na izdržavanju dugogodišnje kazne zatvora zbog više teških krivičnih djela, pokušao je juče da organizuje pobunu, saznaje Portal Analitika.

Osuđenik Nebojša Stijepović pokušao da organizuje pobunu u ZIKS-u
Portal AnalitikaIzvor

Nezvaničan izvor iz ZIKS-a ispričao je da je Stijepović, nezadovoljan što su u posljednje vrijeme učestale kontrole ćelija, juče pokušao da privoli i ostale osuđenike da traže smjenu komandira Velimira Perovića. On je, kako tvrdi naš izvor, vikao, izgovarao uvrede i prijetnje na račun Perovića, lupao raznim predmetima o rešetke, zbog čega je obezbjeđenje bilo prinuđeno da ga zatvori u ćeliju. Stijepoviću su se pridružili još neki osuđenici, ali je nakon sat „pobuna“ okončana.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović potvrdio je Portalu Analitika da je Stijepović pravio probleme.

- Prilikom redovnih vikend posjeta osuđenim licima osuđenik Stijepović je nezadovoljan što mu je posjeta kasnila 10 minuta odbijao da je primi, na šta ima pravo. Inače, tokom redovnih posjeta vikendima ZIKS posjeti više stotina lica koja moraju shodno bezbjednosnim pravilima biti iskontrolisana. Službenik Perović juče nije bio radno angažovan, te shodno tome nije mogao ni biti u komunikaciji sa osuđenim licem – kazao je Perović.

Nezvaničan izvor Portala Analitika iz ZIKS-a međutim kaže, da su Stijepović i veća grupa osuđenika, koju oni zovu narko-klan, nezadovoljni što nakon kadrovskih promjena koje je uprava sprovela u ovoj ustanovi više nije lako doći do droge i drugih nedozvoljenih stvari, zbog čega na sve načine pokušavaju da iznude povratak starih kadrova. Kontrole unosa stvari u ZIKS, kako kaže naš sagovornik, sada su mnogo rigoroznije, a proširena je i lista zabranjenih stvari, kako bi se spriječilo krijumčarenje droge. Pojačane su i kontrole ćelija, a sve to, tvrdi naš izvor, smeta takozvanom narko-klanu u ZIKS-u i njihovim pomagačima, pojedinim službenicima ove ustanove, koji su im navodno pomagali pri unosu droge i drugih nedozvoljenih stvari.

Nebojša Stijepović godinama je u Spužu i sklon je incidentima. On je 2001. godine nožem nasrnuo baš na Velimira Perovića, čiju je smjenu juče tražio, i Srđana Vlahovića, koji su tada bili stražari u ZIKS-u. Stražari su lakše povrijeđeni, ali je drama trajala i nakon toga jer je Stijepović kao taoca uzeo osuđenika A. Ć. i s njim se zatvorio u tuš-kabinu, prijeteći da će ga ubiti. Ipak, na kraju je puštio A. Ć. i predao se zatvorskom obezbjeđenju.

Stijepović je nasrtao i na druge osuđenike. Adema Šabotića, osuđenog za bombaški napad na Vojislava Šešelja u Podgorici, Stijepović je 1998. godine pokušao da zakolje nožem.

Nebojša Stijepović pokušao je i da se zapali u ZIKS-u. U februaru 2009. umotao se u ćebad i zapalio ih upaljačem, ali je obezbjeđenje brzo reagovalo.

 

 

 

Portal Analitika