Društvo

Na Lovćenu očišćene tri deponije

2704akcija_lovcen
A
kcija koju su na inicijativu  NVO „Naša akcija“ i Planinarskog kluba „kapetan Angel“ organizovali Nacionalni parkovi Crne Gore i NP Lovćen okupila je na Ivanovim koritima blizu 250 učenika koji su čistili stazu od Ivanovih korita do vrha Tršteno dugu 3 kilometra, i uklonili tri spontane deponije. Akcija je pokrenuta u okviru obilježavanja Mjeseca planete zemlje.

Na Lovćenu očišćene tri deponije
Portal AnalitikaIzvor

-Akcija je pokrenuta na inicijativu NVO „Naša akcija“ i Planinarskog kluba „Kapetan Angel“. Cilj je čišćenje zone NP Lovćen od otpada, kao i markiranje i raščišćavanje pješačke staze Ivanova korita - Treštenik, u dužini od 3 km, gdje ćemo postaviti kutiju sa pečatom i knjigom utisaka.. Namjera nam je da NP što bolje pripremimo za predstojeću turističku sezonu.Ovo je samo jedna u nizu akcija na sređivanja NP Lovćen.Prije dvadeseatk dana u saradnji sa PK „Kapetan Angel“ organizovali smo rasčišćavanje i markiranje pješačke staze od Borovika do vrha Hum, u dužini od 10km, gdje smo takođe postavili kutiju sa pečatom i knjigom utisaka.Planirano je da u narednom periodu, takođe u saradnji sa PK „Kapetan Angel“ organizujemo rasčišćavanje i markiranje još četiri staze kako bi objedinili sve pješačke staze vrhova Lovćenskog masiva- kazao je direktor NP Lovćen Veselin Vesko Živanović dodajući da je u narednom periodu planirano i pošumljavanje dijela Nacinalnog parka, sa više stotina različitih sadnica.

Direktor Uprave za sport prijestonice Cetinje Petar Kapisoda kazao je da „gdje su mladi, sport i priroda zajedno to je sigurno pozitivno“.

Patricija Pobrić iz NVO „Naša akcija“ podsjetila  je da je ovo jedna od 117 aktivnosti  koje ova NVO organizuje ove godine  u sklopu obilježavanja Mjeseca planete zemlje.

-Mi se bavimo građanskima aktivizmom, nijesmo fokusirani na ekologiju, ali želimo da probudimo svijest kod građana , da budu aktivni na terenu.Podizanje svijesti građana kad je riječ o čuvanju okoline je nešto na čemu treba da se radi , ali to treba da dodje i od strane državnih institucija, kroz kaznenu politiku.Mi imamo zakone ali se oni ne sprovode-kazala je Porobić.

Rezultatom akcije zadovoljan je i Ivan poček iz PK „Kapetan Angel“ koji je naglasio da je ovo samo jedna u nizu planiranih zajedničkih akcija njihovog kluba i NP Lovćen.

Osim zapolsnih u NP Lovćen u akciji su učestvovali članovi Planinarskog kluba „kapetan Angel“, NVO „Naša akcija“,NVO „Green Home“, zatim zaposleni u JKP Cetinje, odmaralištu Lovćen – Bečići, Avanturističkom parku , učenici cetinjskih osnovnih i srednjih škola, kao i učenici OŠ „Dragiša Ivanović“ iz Podgorice, mještani podlovćenskih sela.Akcija je održana uz podršku prijestonice Cetinje i Uprave za sport prijestonice.

Tokom akcije rasčišćenje su tri spontane deponije, i prikupljena veća količina smeća.Nakon akcije, tokom koje je učesnike poslužilo i vrijeme, jer nije bilo kiše, za sve učesnike održano je edukativno predavanje u prostorijama Centra za posjetioce,a zatim i zajednički ručak.Učesnici akcije imali su priliku i da uživaju u izazovima Avanturističkog parka.

J.Đ.P.

 

Portal Analitika