Kultura

Veče filmova studenata FDU u Crnogorskom narodnom pozorištu

2604fdufilmovi
T
rinaest filmova čiji su autori studenti i diplomci sa odsjeka Filmske i TV režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja biće sjutra prikazani na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 17 časova do ponoći, u okviru obilježavanja 40 godina Univerziteta Crne Gore.

Veče filmova studenata FDU u Crnogorskom narodnom pozorištu
Portal AnalitikaIzvor

Program će otvoriti dugometražni igrani film „Posljednje poglavlje“ reditelja Nemanje Bečanovića, a od 18.45 uslijedieć kratko ostvarenje „Sve to“ Branislava Milatovića, obojica diplomci FDU.

U drugom segmentu, od 19:30 časova, biće predstavljeni kratki filmovi završne godine osnovnih studija, koji su nastali na predmetu Filmska režija, pod mentorstvom doc. dr Nikole Vukčevića i na Filmskoj produkciji pod mentorstvom doc. mr Sehada Čekića. U drugom dijelu programa od 20:30 časova biće prikazani filmovi diplomaca sa Filmske i TV režije: „Mašina za pisanje“ Senada Šahmanovića, „Krug“ Gojka Berkuljana, „Intro“ Ivana Salatića, „Eho“ Milane Jovanović, „Equilibrium vitae“ Vuka Markovića i „Balkan blues“ Srđana Stanojevića. Svi filmovi su nastali u produkciji FDU i u saradnji sa Javnim servisom TVCG, osim „Eha“ koji je nastao u saradnji sa Fakultetom vizuelnih umjetnosti iz Podgorice.

U 20.30 biće prikazani ispitni filmovi iz Filmske režije studenata prve godine tog studijskog programa: „Diler“ u režiji Bojana Stijovića, „Odlazak na poslovni put“ Seada Šabotića, „Poljubac“ Nemanje Lakića i „Kurir“ Ivana Čojbašića.

Filmovi su prikazani na regionalnim i međunarodnim festivalima i filmskim  smotrama, poput Motovuna, Festivala kratkog filma u Beogradu, Hercegnovskog fiilmskog festivala, Cinema City-ja u Novom Sadu, Skena Up u Prištini, zatim u Sloveniji, Maroku, Makedoniji, kao i na Podgoričkom kulturnom ljetu i Barskom ljetopisu.

Reviju će u 21.45 zatvoriti dokumentarni film „Neka beskrajna sloboda“ Marije Perović i Sanje Garić.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Filmski maraton organizuje CNP u saradnji sa Fakultetom dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Portal Analitika