Društvo

CG i kosovski prevoznici ravnopravni

264Protokola
P
rilikom obavljanja linijskog prevoza putnika između Crne Gore i Kosova u potpunosti će se spoštovati načelo reciprociteta, dogovoreno je između delegacija dvije države. Na taj način domaći prevoznici će biti ravnopravni partneri, jer će na svakoj međunarodnoj liniji između Crne Gore i Kosova prevoz obavljati u jednakom odnosu crnogorski i kosovski prevoznik, saopšteno je nakon potpisivanja protokola.

CG i kosovski prevoznici ravnopravni
Portal AnalitikaIzvor

Delegacije su se, kako se navodi u saopštenju Ministarstva saobraćaja, usaglasile da je neophodno intenzivirati rad nadležnih inspekcijskih službi i sankcionisati nelegalan prevoz putnika kako bi se zaštitili redovni linijski prevoznici obje države.

Takođe je dogovoreno da se u najskorije vrijeme pristupi potpisivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Kosova o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta.

Crnogorsku delegaciju je predvodila generalna direktorica Direktorata za drumski saobraćaj,  Mirel Radić Ljubisavljević, a kosovsku savjetnik ministra infrastrukture,  Ramiz Fazliu.

Na sastanku je bilo riječi o razvoju i unaprjeđenju saradnje u oblasti drumskog saobraćaja, posebno pravilima o obavljanju prevoza putnika u turističkoj sezoni, razmjeni iskustava u procesu pridruživanja EU, kao i međusobnoj podršci u realizaciji projekata od obostranog interesa.

 

Portal Analitika