Društvo

Tivat: Primorske opštine će koristiti zeleni otpad

264tiv
K
ompostiranje otpada godišnje će donositi profit od pola miliona eura, saopšteno je na jučerašnjoj prezentaciji programa edukacije „Održivo upravljanje zelenim otpadom – kompostiranje“ u multimedijalnoj sali Gradske kuće.

Tivat: Primorske opštine će koristiti zeleni otpad
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljanje je održano u okviru promocije projekta „Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u Kotoru, Tivtu, Budvi i Herceg Novom’“, koji u saradnji sa NVO Eko-centar Delfin realizuju komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve. Međuopštinski projekat, koji podržavaju stalna misija OEBS-a u Crnoj Gori i Delegacija Evropske unije, vrijedan je 433.000 eura. Udio EU iznosi 71 odsto, Vlade 18, a preostalih 11 odsto finansiraju komunalna preduzeća iz četiri primorska grada.

U opštinama Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budva sakupi se dnevno u prosjeku od 10 do 12 kubika zelenog otpada koji će ubuduće biti odlagan u servisnoj zoni u Kavču. Tamo će biti izgrađena kompostana površine 600 kvadrata sa drobilicom za zeleni otpad i komposterom. Planirano je da se za četiri grada nabave 24 velika kontejnera za zeleni otpad, tri pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, što treba da omogući selektivno odlaganje zelenog otpada.

Prerada zelenog otpada i prodaja više od 4.160 tona komposta donosiće prihod od pola miliona eura. Komunalna preduzeća će kompost dobijen prirodnim procesom razgradnje zelenog i drugog biorazgradivog otpada koristiti za potrebe gradskih službi zelenila, a višak prozvodnje biće ponuđen tržištu.

- Otpad pod pravim uslovima znači novac – kazao je viši politički savjetnik i portparol Misije OEBS-a u Crnoj Gori Alin Roberts, ističući da je kompostiranje najekološkiji način rješavanja problema zelenog otpada.

On je objasnio da je kompostiranje standard u Americi i Evropi i nadam se će primjer tri bokeljske opštine i Budve uskoro slijediti i drugi gradovi u Crnoj Gori.

Savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja Igor Jovanović istakao je da do 2017. godine, od ukupne količine biorazgradivog otpada, 35 odsto neće biti odlagano na deponije.

- Te količine ćemo preraditi, reciklirati ili energetski iskoristiti. Do 2020. treba da dostignemo procenat od 50 odsto, a do 2025. godine  tri četvrtine ukupne količine biorazgradivog otpada – kazao je Jovanović.

U sklopu projekta biće sprovedena i edukativno-informativna kampanja o kompostiranju u koju će biti uključeno 20 osnovnih i srednjih škola iz primorskih opština. Jučerašnjoj prezentaciji prisustvovali su đaci OŠ „Drago Milović“ i SMŠ „Mladost“ iz Tivta.

(Pobjeda)

Portal Analitika