Abiznis

Cijena nafte iznad 110 USD

2674naftaok
C
ijena sirove nafte porasla je danas u Londonu iznad 110 USD, najviši nivo u posljednjih sedam sedmica, dok jača strah od mogućih poremećaja u snabdijevanju usljed napetosti u Ukrajini.

Cijena nafte iznad 110 USD
Portal AnalitikaIzvor

Cijena barela u Londonu blago je ojačala na 110,35 USD. Na putu je porasta treću sedmicu uzastopno, što je najduži niz njenog rasta od početka septembra prošle godine.

Na američkom tržištu cijena barela takođe stagnira i to na 101,35 USD, prenosi SEEbiz.

Ukrajinske snage ubile su pet proruskih pobunjenika tokom prvog oružanog okršaja na istoku zemlje, dok istovremeno Sjedinjene Američke Države (SAD) optužuje Rusiju da pokušava da destabilizuje regiju.

"Ukrajina je upotrebila vojnu silu protiv proruskih pobunjenika, što je podstaklo rast cijena. Eskalacija krize rezultira rastom cijena nafte", rekao je Tan Chee Tat iz singapurskog Phillip Futures.

Američki državni službenik John Kerry saopštio je da SAD razmišljaju o proširenju sankcija Rusiji. Moskva zahtijeva da SAD prisile ukrajinske vlasti da zaustave vojnu operaciju, prebacujući teret za ublažavanje napetosti na Vašington.

"Razvoj krize podupiraće cijenu nafte na londonskom tržištu u rasponu između 105 i 110 USD za barel, a na američkom iznad 100 USD za barel", smatra Tan.

Cijene nafte, a posebno u Londonu, takođe podržavaju i ponovni zastoji u pokušajima Libije da poveća svoj izvoz. Grupa pobunjenika iz istočnog dijela Libije, koja kontroliše nekoliko luka, u četvrtak je najavila da ne želi ponovo da otvori luke Ras Lanuf i Es Sider, dok Vlada u Tripoliju ne ispuni svoj dio uslova iz sporazuma o ukidanju blokade.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na internet stranicama da je cijena barela referentne korpe njene nafte u četvrtak iznosila 105,2 USD, što znači da je bila 21 cent viša nego u srijedu.

(MINA-BUSINESS)



Portal Analitika