Društvo

DEDIVANOVIĆ: Očekujemo bolji odziv na drugom Montenegro prajdu

gejok2504
Č
lan organizacionog odbora drugog Montenegro prajda Ana Dedivanović najvila je danas da će na ovogodišnjoj paradi ponosa biti veći odziv nego prošle godine i napomenula da će tačan datum održavanja parade biti blagovremeno objavljen u medijima.

DEDIVANOVIĆ: Očekujemo bolji odziv na drugom Montenegro  prajdu
Portal AnalitikaIzvor

 

- Prvi Montenegro prajd imao je blizu 200 učesnika a kad su u pitanju očekivanja od ovogodišnje povorke ponosa prilično smo optimistični i smatrmo da će odziv ove godine, na osnovu pripremnih aktivnosti, biti veći ne samo od strane pripadnika LGBT zajendice već i onih građana i građanki Crne Gore koji ne smatraju da su ljudska prava samo privilegija većine. Ovih dana pripreme intenzivno traje a tačan datum biće blagovremeno objavljen u medijima – rekla je Dedivanović na današnjoj konferenciji za novinare Kvir Montenegra i Organizacionog odbora druge Povorke ponosa LGBT osoba.

Član organizacionog odbora drugog Montenegro pajda Danijel Kalezić, govoreći o tome zašto očekuje veći odziv na ovogodišnjoj paradi ponosa, rekao je da je prošle godine trebalo biti više učesnika ali su  se mnogi plašili za bezbjednost.

- Sada već znaju da policija svoj posao radi  kako treba  i osjećaju se sigurnije i znaju da će biti bezbjedni ako dođu. Tako da svi oni koji iz tog razloga nijesu došli prošle godine ove godine će biti tu – rekao je Kalezić.

Kada je u ptianju datum održavanja parade, Kalezić je rekao da je potrebno izabrati datum koji je najbezbjedniji i da u ovom trenutku nije poznat.

Kalezić je  kazao da su ovih dana poslali pisma državnim zvničnicima i tržili sastanka sa njima.

- Izostanak podrške anulirao bi i podršku koja je data porošle godine kao i sve što je država uradila po pitanju prava LGBT osoba – rekao je Kalezić.

On smatra da neće biti većih nemira nego prošle godine već da će ih biti  sve manje i manje.

- Zato je važno da se parade održavaju svake godine jer nivo homofobije biva sve manji i manji. Imali smo komunikaciju sa policijom i očekujemo da počnemo sa sastancima aktivno i razmotrimo aspekte bezbjednosti – rekao je Kalezić.

On ističe da je Tužilaštvo slaba karika u sistemu zaštite LGBT osoba jer nemamo krivične prijave. Kalezić se nada da će ove godine to promjeniti i da su od Tužilaštva velika očekivanja.

Kampanja za drugi  Montentgro prajd, kako je najveljno, počinje 17. maja a planiran je i festival filma Merlinka koji ima za cilj promociju ljudskih prava.

Jedna od planiranih aktivnosti koja će pratiti ovogodišnju paradu ponosa je i izbor najvećeg homofoba i prijatelja LGBT zajednice. Cilj je, kako je navedeno, da se ukaže na to kakve posljedioce može imati govor mržnje pogotovo kad je prisutan kod javnih ličnosti.

 

 

Portal Analitika